Испански и италиански експерти са в България, за да споделят опита си при овладяване на болестта Син език.
 

В съобщение, публикувано на инатернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните се посочва, че изпълнителният директор на БАБХ проф. Моллов е съпредседател на срещата с експерти от ЕК–CEVET - г-н Л. Ромеро (Испания) и г-н П. Калистри (Италия) във връзка със заболяването Син език.
 

Срещата се провежда днес и утре в София и в нея от българска страна участват експерти от Министерство на земеделието и храните, Българска агенция по безопасност на храните, Центъра за оценка на риска, Националната референтна лаборатория по Син език, епидемиолози, ентомолози и вирусолози,както и представители на ветеринарните съюзи и на обединенията на български фермери.
 

Освен представяне на актуална информация за заболяването Син език в България, в дискусията е включено запознаване с опита на Испания и Италия за овладяване/контрол на заболяването, преглед на българския План за 2014 г. за наблюдение и изкореняване на Син език, както и запознаване с Плана за ваксинация в България за 2014/2015 г.


Според съобщението на БАБХ посещението на експертите от ЕК - CEVET в София е част от регулярния диалог между представителите на български и европейски институции, чиято цел е ограничаването на епидемията от Син език в България и на Балканите, както и предприемане на необходимите мерки срещу повторната поява на заболяването.


© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!