Асоциацията на земеделските производители в България ще поиска увеличаване на националното съфинансиране по инвестиционните мерки на Програмата за развитие на селските райони. Това обяви на пресконференция по повод откриването на Четвъртата национална среща на земеделските производители председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов, предаде репортер на Фермер.БГ. 
 
В много европейски държави националното съфинансиране е 50 %, а в България то към момента е на минимума – между 18 и 20 %, посочи Изпълнителният директор на АЗПБ Ивайло Тодоров. 
 
 
„След приемите по двете инвестиционни мерки 4,1 и 4,2 по ПРСР, можем да обобщим следното: инвестиции в размер на 4 млрд. лв. при 500 млн. бюджет – т.е. 8 пъти повече интерес от възможностите на бюджета. Ето защо в рамките на Националната среща ще настояваме пред министър Танева за увеличаване на националното съфинансиране. Решението не зависи само от нея и трябва да се вземе след разисквания в МС“, обясни Тодоров
 
По отношение на Програмата за развитие на селските райони от АЗПБ ще настоява да се включи напояването в следващия прием по мярка 4,1, както и възможността за колективни инвестиции, къси вериги, финансови инструменти – все мерки, които ще допринесат за подобряването на сектора.

София БЕЛЧЕВА