„Ще вземем по-рестриктивни мерки за личните стопанства, там на практика нерегламентирано се отглеждат животни“, обяви земеделският министър Десислава Танева за разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).

Свиневъд: Мерките щяха да бъдат ефективни година по-рано

От следващата седмица започват преговори с хората с лични стопанства в 3-километровите зони около незасегнатите индустриални свинекомплекси. Целта е умъртвяване на животните по дворовете. Това стана ясно от интервю на министъра пред Нова ТВ.

„Ще поговорим с хората да си умъртвят животните. Чехия се справи с проблема заради това, че на територията на цялата страна, освен дивите свине, е унищожила личните стопанства веднага, за да не достогне заразата свинекомплексите”, каза Десислава Танева.

Тя изрази съжаление за предтоящите непопулярни мерки, но „трябва да се направи това“. Позицията на министъра е, че България спазва стриктно европейските правила за справяне с Африканската чума. 

„Има пътна карта за справяне със заболяването. Ние само трябва да приложим правилата така, както науката в Европа и по света ги е открила. Въпросът е да направим така ,че да ограничим щетите от това. Истината е, че трябва да сме безкомпромисни спрямо болестта. Ние ще вземем мерки по отношение на определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там трябва да бъдат елиминирани", каза министърът.

Десислава Танева припомни мнението на експертите, че свинете в личните стопанства са един от основните рискове за разпространение за заразата

„По отношение на личното стопанство без мерки за биосигурност истината е една – това са малко на брой свине на фона на консумацията на свинско месо в България. При личното стопанство обаче става въпрос за малко на брой свине, но за много на брой хора. Фактът, който трябва да приемем е, че тези лични стопанства с по едно-две до три свине, са обикновено част от традицията, но нямат мерки за биосигурност и са един от основните рискове за разпространение за заразата. Хората в засегнатите региони трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година или за половин година”, допълни Десислава Танева.

Нейната информация е, че към днешна дата няма нови положителни проби за вируса на чумата и в близките дни не очаква да излязат такива. Но поначало юли и август е пикът на това заболяване.

„България е 12-тата държава в ЕС, в която навлезе чумата. Засегнатите страни в света са общо 23 на три континента. Ние обаче сме държавата с най-малко  огнища и най-малко пострадали стопанства”, отбеляза министърът.

По думите й ние сме в изключително тежка криза в сектора и в момента се намираме в пика на кризата.