Проверките за виртуални животни нямат срок за приключване. Това е една постоянна мярка, така че ако някой очаква да „мине метър“ – няма да стане. Това каза за Фермер.БГ д-р Янко Иванов, зам.-министър в ресорното ведомство.
 
 
По думите му преди месец-месец и половина са направени проверки. Резултатите са повече от ясни – има наличие на виртуални животни. Какво обаче предприе министерството след поредицата от сигнали за хиляди несъществуващи овце, кози и говеда?
 
„След като установихме, че действително има наличие на виртуални животни, извикахме частнопрактикуващите лекари. Това са хората, които фактически въвеждат данните в системата за идентификация на животните. Извикахме представители и на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), които пък са контролният орган, за да видим как да изчистим системата от такива нереални и виртуални животни. Набелязали сме мерки и сега в момента съвместно с двете структури – частнопрактикуващите и ветеринарната служба, се извършват повсеместни проверки в цялата държава“, каза д-р Иванов.
 

Колко строги обаче са проверките и имат ли „срок на годност“, коментира още експертът.

 
„Проверките няма да приключат. Това ще е една постоянна мярка, така че ако някой очаква „да мине метър“, няма да стане. Просто проверките ще продължават, а те продължават и по линия на Агенцията за селекция и репродукция, която пък проверява племенните животни от друга страна, така че проверки ще има“, уточни зам.-министърът.
 
Според него няма как България да има нито племенно животновъдство, нито каквото и да е животновъдство, без да има яснота колко са животните в страната, къде са разположени, на кого са и какви са.
 
Инвентаризацията вече дава резултати. Ветеринарните власти са заличили от информационната си система ВетИС над 60 хиляди селскостопански животни, съобщи БНР. 
 

Такива животни не могат да се придвижат до кланица и да се използват за храна на хората.

 
Както е известно на стопаните, те са длъжни да информират ветеринарите за всяка промяна - раждане, смърт, продажба или клане на животните. Понякога обаче те не го правят и така в регистрите остават вписани животни, които физически не може да съществуват.
 
Такива доскоро са били 11 хиляди говеда на възраст над 20 години, близо 30 хиляди кози и овце на възраст над 15 години, 11 000 прасета над 6-годишна възраст.
 
Заради тези бели петна в проследяването ветеринарите ги премахват от регистрите, а, ако са живи, те съществуват незаконно.
Ако съответният стопанин има претенции, че служебно изгубени животни са налични в неговата ферма, достатъчно е да подаде заявление в агенцията и данните за добитъка ще бъдат възстановени служебно.