Подобряване на агроклиматичните условия през следващите седем дни прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ангел Вукодинов: Безхаберието на управляващите притиска всички сектори

От там отчитат, че в изминалия период е имало валежи със стопанско значение между 15-20 l/m2 на места в южните райони (Хасково, Пазарджик, Чирпан, Карнобат, Пловдив, Сандански, Сливен, Бургас), които са осигурили необходимата влага за поникване на засятата в агротехнически срок зимната рапица.

През следващия период съществени валежи не се очакват и условията ще позволяват довършване на жътвата на късните пролетни култури, извършване на предсеитбени почвообработки на площите, предвидени за сеитба с пшеница и ечемик и внасяне на минерални торове, отчитат агрометеоролозите.

НИМХ: На изолирани места в котловинните полета не се изключва вероятността за образуване на слани, което изисква своевременно прибиране на продукцията, подлежаща на осланяване.

През периода започва да тече и агротехническият срок за сеитбата на зимни житни култури във вискоите полета и Предбалкана. Късните хибриди царевица ще приключват развитието си и ще встъпят в пълна зрялост. При късните сортове овошки и лозя процесите на зреене ще протичат при температури около климатичните норми.

Прогнозата е до края на септември условията да са подходящи за позволят преодоляване на закъсненията при сеитбата на зимна рапица. Периодът е подходящ за есенно засяване на спанак и създаване на нови ягодови насаждения, припомнят експертите.