Да се разшири обхватът и да се увеличи бюджетът на агроекологичната мярка в новия програмен период от 2023 г. Това са коментирали екипът на Министерството на земеделието и браншови представители от сектор „Животновъдство“ на среща на 24 януари.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

От бранша са категорични, че мярка „Агроекология“ си е свършила добре работата в предходните два програмни периода, но трябва да се работи в посока повече стопани да могат да кандидатстват по нея. Едно от важните за тях направления – „Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност (ВПС)”, ще получи рестарт през 2023-2027. Има предложение на всяко 50-о животно да бъде поставен GPS предавател.

„Друго, което коментирахме на срещата, беше мярката за хуманно отношение. За нас тя бе неефективна и много хора, които тръгнаха да кандидатстват, получиха едни големи шамари. Има много неща, които трябва да изчистим. Например при разпределение на биологичните пасища да се смятат животните по заявление, а не в цялото стопанство“, обясни за Агри.БГ Бойко Синапов, председател на „Обединени български животновъди“ (ОБЖ). 

От ресорното министерство предлагат от догодина едно ново направление по мярка „Хуманно отношение“ – „Намаляване на употребата на антимикробни средства”. 

„Въпросът е обаче как тя ще бъде организирана. За намаляване на антибиотиците се предвижда да се прилага ваксина, но да не направим така, че да дадем възможност на ветеринарите, а да затрудним животновъдите“, обръща внимание Синапов.

На работната среща от бранша отново са запознали ръководството на земеделското министерство с трагичното положение, в което се намират животновъдите. 

„Губим много стопанства, защото инфлацията ни удари със силен замах. От наша страна искаме спешна среща с министър Иван Иванов и ресорния зам.-министър Стефан Бурджев, за да може по най-бързия начин да се намери вариант за спешен de minimis в сектор „Животновъдство“, категорични са от ОБЖ.

Темата за вдигането на осигурителния праг на земеделските производители също е актуална и болезнена. 

„Настояваме да преминем към втора категория труд, имаме и други предложения, а вместо това получаваме поредния шамар. Това не е коментирано с бранша. Така че там ще окажем твърд отпор“, заяви за финал Бойко Синапов.