АГРА е известно като едно от най-големите изложения у нас в сферата на земеделието като в него участват всички водещи фирми в сектора, сред които е и НИК. Тази година ексклузивно за своите гости НИК са подготвили презентационна зала като част от вътрешния си щанд, в която всеки ден от изложението ще се провеждат различни презентации и семинари и посетители ще могат да се запознаят с новите технологии, посредством интерактивни видеа и лична среща със специалистите по прецизно земеделие за различните области.
 

Все повече български земеделци се убеждават в ползите от инвестиране във високотехнологично оборудване и иновативни технологични решения за земеделите като тези, които НИК предлагат вече 12 години у нас. Екипът на НИК е добре подготвен да демонстрира как няколко правилни стъпки водят до оптимизирани селскостопански операции и повишени добиви за сметка на минимизирани разходи. В рамките на селскостопанското изложение АГРА фирмата ще представи в 13та палата на щанд с площ близо 100 кв.м. - най-новият дисплей за навигация на американския производител на GPS оборудване за прецизно земеделие TrimbleTMX -2050. Разработен на базата на операционната система Android, дисплеят съчетава в себе си освен традиционните навигационни възможности и много допълнителни, които го превръщат в многофункционално устройство с широко приложение. В TMX-2050 е интегрирана новата платформа на Connected Farm - Dashboard.
 

Connected Farm Dashboard предоставя на фермерите важна информация за извършените обработки на различните културите, местоположението на машините в реално време, както и допълнителна информация, свързана с прогнозата за времето, и борсовите цени..

Голяма част от бюджета на едно стопанство се изразходва за материали за сеитба и пръскане. Именно поради тази причина един от акцентите, на НИК тази година е системата за контрол на материалите TrimbleField IQ. Тя се използва предимно за спиране и пускане на секциите на машината при пръскане и за контрол на нормата на пръскане с различни препарати. Освен при пръскане системата може да се използва и при сеитба за контрол на нормата на влаганите материали и за управление на секциите на сеялката за елиминиране на презастъпванията по време на сеитба когато размера на полето не е кратен на размера на сеялката


Ключов момент при постигане на оптимални резултати при земеделските операции са правилните грижи за почвата, в частност правилното торене на базата на информация за химичния и физичния състав на почвата и нейното pH. Важна стъпка в тази насока е почвеният анализ, който специалистите на НИК Агро Сървис извършват в лаборатория, заемаща първо място по производителност на Балканския полуостров. Една от новостите предлагани от лабораторията, освен пълния химичен анализ на почвени проби, са анализите на листни проби, които благодарение на най-новото оборудване в лабораторията от началото на 2014 година се извършват достатъчно бързо, за да може резултата да бъде при клиента в рамките на 2-4 дена, когато е необходимо да се вземат нужните мерки за корекция.


Друга нова услуга, предлагана от НИК Агро Сървис се нарича VRA (Variable Rate Application), което само по себе си означава торене с променлива норма в реално време. Технологията оптимизира разходите, помага на фермерите да планират необходимите им количества торове и намалява времето, необходимо за торене, заедно с разходите за торове, там където почвата не се нуждае от тях. VRA елиминира торенето там, където то не е нужно, като в същото време влага в почвата необходимия ресурс за правилно развитие на растенията, за да се постигнат балансират добивите в различните части на полето.


В рамките на АГРА 2014 НИК ще представи 3 модела пръскачки на откритата площ пред входа на палата 13. Това са прикачните модели Sprinter, и Tracker и самоходния модел Raptor на френския производител на технологични машини Berthoud, които се отличават с дизайн, съчетаващ практичност и икономичност, от които се нуждае земеделския производител. Самоходните пръскачки Berthoud са конструирани по начин, който осигурява по-голяма мощност и по-добра производителност на машините като в същото време системите на Berthoud гарантират прецизност при пръскане и по-лесно управление на машината.


На външния си щанд фирмата представя американската компания Valmont, която е световен лидер в произвоството на поливни съоръжения с пазарен дял от 55%. Като техен представител за България, НИК показва пивотната поливна система с марка Valley, състояща се от пивотен център и панел за управление и едно пивотно рамо с дължина 10 метра с разпръсквачи на вода, монтирани на оптимално разстояние. Системата осигурява равномерно разпределение на водата по полето без значение от формата му, тъй като се предлага в пивотна и в линейна конструкция, което позволява комбиниране и обхващане на по-голяма поливна площ.


На щандовете на НИК на АГРА 2014 от 4 до 8 Март ще Ви очакват изненади и ще преминете отвъд прецизното земеделие към ефективни решения за вашия бизнес.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА: