Комбайн New Holland, регистриран в Книгата на рекордите на Гинес, е един от най-атрактивните експонати на изложението АГРА 2014, което ще се проведе от 4 до 8 март 2014 г. в Международен панаир Пловдив. Негови съперници по иновативност са изделията на компании от 22 държави, съобщиха организаторите.

Комбайнът става шампион с постижение  от 69 тона зърно, ожънато за час, и най-ниска загуба при работа – само 0.1%. Супермашината  е световна новост с марката  New Holland, а  ще бъде представена от „Интерагри България“. В експозицията й присъства и новост от европейски мащаб с титлата „Трактор на годината“, получена на изложението „Агритехника“ в  Хановер през 2013 г.

Българските изобретатели не отстъпват на колегите си от Европа. Новост за света е комбинираният плуг КПМ-30 с устройство за раздробяване на изораната почва, разработен от  „Раломекс“. С него обработката се прави по-бързо и по-качествено, пести се гориво, твърдят от фирмата.

Световна новост е и течният органичен тор „Аминобест“, произвеждан от фирма „Биохум“. Той активира растежа, осигурява икономично използване на влагата и може да се прилага при всички култури, се казва в протокол на БАН.

Високи технологии  навлизат и в мениджмънта на селското стопанство, показват две световни новости.  iM Farming е концепция за водене на прецизно земеделие, разработена от холандска компания и представена от „Тайтън Машинъри България“. Системата осигурява електронно следене и  управление на техниката чрез различни приложения, които ще бъдат демонстрирани от изложителя. Оптимизиране на агробизнеса е основната цел, заложена при разработването на софтуера NAVagro от фирмата „Интелигентни системи България“. С него се прецизират всички дейности в земеделските организации.

Това са част от новите продукти, които може да се видят на Международната селскостопанска изложба. Тя ще демонстрира технологии, машини и инвентар за растениевъдството и животновъдството, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, финансови и консултантски услуги,  постиженията на научните институти от Селскостопанската академия. В рамките на форума се организира и Специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство „БиоАгра“, както и различни делови събития.

Очакват се над  30 000 посетители – предимно собственици на фирми и мениджъри, от страната и чужбина. Специалистите имат право на безплатен достъп след регистрация в сайта на Панаира.

Гостите на изложението могат да се включат в томбола, като попълнят анкетна карта, а наградите са храсторез, водна помпа и моторна пръскачка.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!