Най-късно до март 2014 г. към Министерството на земеделието и храните ще заработи нова агенция по земята, съобщи пред Стандарт Светла Бъчварова, председател на Парламентарната комисия по земеделие и храни.  Всички земи от държавния, частния и общинския фонд ще влязат в единна система и така ще имаме пълен регистър, който щр обедини целия поземлен фонд. Новата структура ще реши стратегическия проблем за комасацията на земята, посочи депутатът.

В Агенцията по земята ще се регистрират отношенията между собствениците на земя и арендаторите. Служителите във ведомството ще отбелязват договорите за рентите, стойността им и сроковете за изплащането им. Новата структура ще пази собствениците от недобросъвестни арендатори и ще вкара в ред спорните парцели. Ако не направим подробен регистър до година, две, то с времето хората съвсем ще загубят следите на наследствените си ниви, смята Бъчварова.

Една от функциите на агенцията ще е и да спре далаверите със заменки, смятат от БСП. В същото време ще улесни хората при търговията със земя, тъй като цялата информация ще е на едно място. Все още не е ясен численият състав на новата структура. Един от спорните въпроси между експертите на БСП и ДПС е дали агенцията да не работи само с държавния поземлен фонд. Социалистите обаче настояват структурата да обхване всички ниви, без значение кой е собственик.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!