Умението да се управлява оптимално хранителния план на добитъка е ключово за просперитета на животновъдите. Не можете да управлявате нещо, ако не го измервате, пише agriculture.com.

Експерт: Ограничете пашата на едно място само в три дни

Този съвет преди години получава Райън Гудман, който години наред работи като адвокат по селскостопански въпроси. Той е валиден по отношение на много аспекти в управлението на една ферма.

С помощта на инструменти и технологии, които са на една ръка разстояние, дори в ръката ви – мобилния телефон, нямате извинение да пропускате да записвате важна информация за случващото се във фермата. Тя е ключова за оптималното управление на всички операции, които извършвате.



Всяка година започва сезонът на пашата и планирате какво предстои да свършите. Използването на система за измерване на пасищната активност е ключов компонент за управлението.

1. Трябва да знаете параметрите на пашата през изминалите години

Независимо с какъв обем база данни разполагате, преглеждайте архивите. Така ще разполагате с по-добра представа за нивото на производство на фураж през изминалите години. Обърнете внимание на промените в климатичните условия, продължителността на пашата, времето за почивка и събирането на запаси.

Ако разполагате със записки, определете най-важните моменти, които трябва да документирате занапред. Например животински единици, дни за паша, нужда от напояване, дни за прибиране на реколтата, количество и т.н.

2. Определете капацитета за животните

Трябва да знаете какъв е капацитетът за съхраняване на фуражни запаси през нормална година. Отговаря ли той на настоящия инвентар?



Положете усилия
да предпазите животните от прекомерна паша. Така не само ще подобрите производителността им, но и ще ги поддържате в оптимално здраве.

Идентифицирайте рискове като промени в резервните запаси или здравословни.

3. Съставете карта на сезона за паша

Добра идея е да разполагате с изготвен план за целия сезон. Планирайте ротациите при пашуването като изчислите броя на животните, количеството на добивания фураж и определите реда на ротациите.



Целта е да постигнете оптимално усвояване на количеството и качеството на фуража. Обмислете дали не ви трябва добавки.

Започнете с изготвянето на план и преразгледайте всички досегашни практики. Възможно е някои от тях да са закостенели и да ги повтаряте година след година, тъй като „така винаги се е правело“.

4. Изберете точните инструменти

Решете с какви инструменти ще записвате, съхранявате и организирате данните, които ще събирате през сезона.

Много мобилни приложния и софтуерни пакети са достъпни на съвременния пазар напълно безплатно.

5. Планирайте гъвкавостта си

Времето и събитията са извън вашия контрол. Те са способни да внесат промени в плана ви. През годината може да се сблъскате с по-ниски температури, повече валежи и т.н.



Стига да имате план от самото начало, ще разполагате с отправна точка, от която да започнете да внасяте необходимите корекции.

Не забравяйте да използвате данните, които прилежно събирате всеки сезон. Те ще ви помогнат да определите кой е най-добрият план за действия предвид нововъзникналите обстоятелства.

Никога не се колебайте да потърсите професионално мнение.