По схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г.  до 16 септември земеделски производители от цялата страна са подали над 37 000 заявления за подпомагане. Това обяви заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков по време на Националното животновъдно изложение в Сливен.

За какво ще похарчи парите от извънредната помощ един животновъд?

Той увери животновъдите, че в тази сложна и предизвикателна за всички обстановка Министерството на земеделието работи изключително интензивно, за да бъде в подкрепа на стопаните.

Крум Недлеков: Фокусът на екипа ни е насочен към извършването на всички плащания в сектор „Земеделие“ за 2022 г. без забавяне и навреме за всички.

„Всички ние знаем важността и значението на помощта, която очаквате от тези над 426 млн. лева. От тях за сектор „Животновъдство“ са предназначени 204 млн. лева за едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства“, отбеляза аграрният заместник-министър.

Неделков благодари на организаторите на събитието - Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животнодъвството, и им пожела да не прекъсват тази над половин вековна традиция, и да я завещаят на следващото поколение животновъди. Изложението, което се провежда на 16 и 17 септември край сливенското село Мечкарево бе посетено от над 8 хил. души. 

По време на събитието заместник-министър Неделков връчи награди на коне от елитни породи. „Националното изложение в Сливен е мястото, на което се представя най-доброто от българската селекция и репродукция. Това е теренът, на който стопаните могат да заимстват съвременни практики и да обменят опит в областта на животновъдството“, каза заместник-министърът.