2018 година беше много шарена – колкото интересна, толкова и трудна за зърнопроизводителите. В определени региони на страната преобладаваха валежите, на места пък сухото време изигра лоша шега на производителите и компрометира тяхната реколта. 
 
 
“Докато на места имаше проблеми с качеството на реколтата, цената компенсира една част от това. В последствие точно в този период имаше суша, която обхвана една голяма част от страната. Като тази суша създаде доста проблеми при пшеница и рапица”. Така председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов резюмира годината пред Фермер.БГ.
 

Трудна година за пшеницата и рапицата

 
Радостина Жекова, която пое поста на председател на  Добруджанския съюз на зърнопроизводителите потвърди това.
 
“2017/2018 г. беше интересна година за пшениците. Трудна година. Получи се доста покълване заради дъждовете, това автоматично наруши добивите и качеството на пшеницата, което и редуцира изкупната цена на надолу. Въпреки че в световен мащаб цената тръгна нагоре заради международните пазари. Там се получи един стрес заради липса на пшеници”.
 
 
По думите й за сметка на неблагоприятната година за пшеницата, дъждовете доведоха до добри резултати при слънчогледа и царевицата.
 
“В региона, в който ние обработваме земя (Добрички регион – бел.ред), аз не помня, поне в близките години, да сме жънали царевици в порядъка на от 900 кг/дка до 1,1 т/дка, което е необичаен резултат. Така че миналата година е успешна в този смисъл. Предстои ни обаче една много труднозапочваща година, с неизникнали рапици. На местата, на които тръгнаха да изникват, голяма част вече не съществуват, защото изсъхнаха. Пшениците са в изключително трудна позиция в момента – на голяма част от полетата не са покълнали въобще. Там, където има покълване, то е прошарено. Т.е. 2018/2019 стартира изключително трудно”, добави Жекова, която обработва 9 000 дка земя заедно със своето семейство.
 
 
Илия Проданов, който е председател на Съюза на зърнопроизводителите “Маркели”, обработва земя в най-пострадалото землище от наводненията през миналата година. 
 
“Бяхме свидетели на една много тежка откъм климатични условия година. Изключително много влага през есенно-зимния период, продължително засушаване през най-важните за развитието на житните култури месеци – от средата на май до края на април, и след това много дъждовно лято – по време на жътвата. Изключително ниско качество на пшеницата. Много трудна жътва и много трудна обработка за следващата година”, обясни производителят, който заедно с брат си и баща си обработват 11 000 дка земя в Карнобатско.
 
 
Не само сухото и дъждовно време може да компрометира реколтата. В Сливенско годината беше благоприятна откъм климатични условия, но топлото време изправи стопаните пред друга беда.
 
“При нас нещата не бяха толкова зле, но може би Господ беше малко по-благосклонен. За щастие в землищата, в които аз обработвам – Желю Войвода и Камен, където правихме откриването на жътвата, паднаха достатъчно валежи и времето беше топло. Развитието на пшеницата почти не спря през цялата година. Което от своя страна ни помогна да имаме малко по-добри добиви в сравнение с другите години. Но за сметка на това, заради топлото и влажно време, имаше много болести – много ръжди и гъбични заболявания, за които обикновено се налага да третираме растенията по-нарядко. Година с година не си прилича по никакъв начин. И всяка година се изправяме пред нови и различни предизвикателства и се стараем да ги преборим”, коментира Георги Радев, който е четвърто поколение земеделец и председател на Сдружението на земеделските производители „Хаджи Димитър“, град Сливен. Той също обработва около 11 000 дка земя. 
 

Цена/качество

 
“Докато на места имаше проблеми с качеството на реколтата, цената компенсира една част от това. В последствие точно в този период имаше суша, която обхвана една голяма част от страната. Като тази суша създаде доста проблеми при пшеница и рапица. На пролет ще се види какво е останало и какво ще се рекултира. Но да се надяваме, че това което се е спасило ще остане като прилична продукция. При пшеницата проблемът е единствено там, където има провокирано покълване на зърното, след това суша и то да е изсъхнало. Същото нещо ще си проличи на пролет, когато се затопли и пшеницата започне да брати и изкласява”, обясни Костадинов.
 
 
Що се отнася до 2019 г. зърнопроизводителите са оптимисти, надявайки се, че новият сезон ще донесе по-добри времена със себе си.
 
“Знаем, че следват предстоящи коледни и новогодишни празници. Пожелавам на всички колеги, партньори, производители здраве, дълголетие и успехи. А за предстоящата година – берекет, дебел сняг и по-малко повреди от сушата на пролет”, заключи Костадинов.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!