Над 2000 кг/дка добив от царевица очаква да прибере през тази година земеделският производител от Добруджа Борис Иванов. Фермерът отглежда 7 хил. дка зърнени култури в село Нова Черна, общ. Тутракан, сред които 4 хил. дка царевица. 2 хил. дка от царевицата се отглежда поливно с капково напояване и именно от там земеделецът очаква да постигне рекордните за страната ни добиви. 
 
От 3 години отглеждам царевицата с капково напояване. Нещата се промениха и се променят всяка година в положителна насока, защото това е новост в земеделието в България. Преди години го имаше само в Израел. Резултатите са учудващи и много от колегите като чуят за постигнатите добиви, се усмихват. Предните две години получихме 1 750 кг./дка, а тази година правим нова технология за отглеждане, за да получим над 2 000 кг./дка царевица“, разказа зърнопроизводителят пред Фермер.БГ.

 
За поливните площи с царевица се грижат двама от маханизаторите в стопанството на Борис Иванов. Пред Фермер.БГ единият от тях Киряк Киряков съобщи, че за напояването на царевицата е необходим около 1 700 км 16 мм маркуч за еднократна употреба.
 
Ние правим експерименти всяка година, за да налучкаме най-подходящата технология за отглеждане на царевица и тази година успяваме, разказва Иванов: Основното е торенето през есента с троен суперфосфат; пролетта – с амониеви торове от порядъка на 25-30 кг/дка тор. Използваме един много специфичен френски тор – азот, фосфор и цинк който дава много силен старт на културата. Вкарва се с апликатори по време на сеитбата точно в реда на семенцето. За един месец се постига 30 см ръст над другите култури, които не са третирани, а след третия месец – ръст над 1 – 1,20 метра над нетретираните посеви. След това започваме внасянето на течен тор в системите за напояване. Тази година ще внеса течен тор от порядъка 55 – 70 литра/дка. В същото време внасяме микроелементите на българска фирма за торове, но не листно, а в системата по воден път, обясни Борис Иванов.
 
Земеделецът е категоричен, че инвестицията в капковото напояване си струва: „Аз искам да кажа и да докажа на всеки колега, че в рамките на 250 лв. инвестиция на декар, то още първата година културата си я изплаща“, посочи фермерът.
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!