Хиляди животновъди от цялата страна очакват днес по сметките им да бъдат преведени част от субсидиите за глава животно.

Фермер.БГ припомня обещанието на земеделския министър Димитър Греков, че на 16-и октомври ще бъдат изплатени 49 милиона лева на животновъдите, което е малко под половината от субсидията.
[news]
Преди седмица дойде и новината, че Европейската комисия е одобрила отпускането на националните доплащания за 2013 г. за България. Тогава от МЗХ съобщиха, че на животновъдите ще бъдат изплатени средства по схемите за национални доплащания за животни на два транша. Първият транш ще бъде изплатен през настоящия месец, а вторият в началото на 2014 г.

Животновъдите с говеда и биволи трябва да са отглеждали поне 10 животни към 28 февруари 2009 г., а фермерите с крави с бозаещи телета - най-малко 5 крави с телета и да не са притежавали индивидуална млечна квота. За подпомагането на овцете-майки и козите-майки изискването към стопаните е да са отглеждали поне 50 животни.

По схемите в животновъдството се определят средства, които имат за цел запазване нивата на подпомагане на единица допустимо животно, изплатени за миналата година, при съобразяване с одобрените от ЕК тавани.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!