От колко фураж има нужда една месодайна крава през зимата? Вероятно по-малко, отколкото си мислите, казва специалистът по добитъка Мери Дреновски от университета в Небраска-Линкълн. Ето 10-те съвета, които тя отправя към животновъдите, пише сайтът agriculture.com.

Официално: Земеделските стопани у нас намаляват

1/ Знайте хранителните потребности на кравата

Основните разлики са между да периода – средата на бременността и края й.

В средата на бременността на една крава теленцето не нараства активно, поради това потребността от нутриенти е по-ниска, казва Дреновски и допълва, че те се покачват към края на бременността. Тя подчертава, че много фермери от друга страна подценяват повишените потребности от нутриенти по време на ранната лактация.

Не ги подценявайте, ако искате да разплождате кравата и занапред, казва експертът.

2/ Тествайте сеното

Не цялото сено е еднакво, казва Дреновски. Може да налучкате неговата фуражна стойност, но защо да налучквате? Похарчете няколко лева, за да тествате сеното.

3/ Когато купувате сено, избирайте внимателно

В чужбина има онлайн инструменти, които позволяват да получите информация за най-добрата цена на сеното на пазара, спестявайки си по този начин излишни разходи. Цените са калкулират на базата на компонентите в сеното.



4/ Понякога царевичните стебла са достатъчни

Те и днес представляват един от най-добрите начини да намалите разходите за фураж през зимата. За кравите, които ще се отелят през пролетта, средата на бременността идва в момент, когато в стопанството има много царевични стебла.

По думите на Дреновски пашата е много важна. Когато кравата пасе, тя избирателно яде листата и шумата, най-качествените остатъци от царевицата. Балираните стебла не им дават този избор.

5/ Балираните царевични стебла представляват добър комбиниран фураж

Комбинацията от балирана царевични стебла и зърно е добра за хранителното меню на кравата. За по-малко пари получавате източник както на енергия, така и на протеини.

6/ Паша според реколтата от царевица

По принцип колкото по-богата е реколтата, толкова по-голям е капацитетът на стеблата. Дреновски споделя, че когато кравите пасат на царевично поле, тя държи под око царевичната шума. Щом тя изчезне, време е да се преместят животните на друго място. Не бройте царевичните кочани. Кравите така или иначе не ги харесват.

7/ По-малко фураж, когато животните са затворени

Ако кравите ви прекарват зимата в затворени помещения, може да бъдете малко по-пестеливи при даването на фуража.

Често установяваме, че при такива обстоятелства кравите имат нужда от по-малко фураж от предвиденото, казва Дреновски. Тя допълва, че причината за това е по-ниската има активност, което автоматично влияе върху потребността от енергия.

8/ Добавете амоняк към балите от царевични остатъци

Ако разполагате с такива бали и смятате да ги използвате за фураж за кравите, може да увеличите съдържанието на протеин като добавите амоняк безводен. Покрийте балите с брезент, след това инжектирайте газа. Дреновски казва, че по този начин правите този тип фураж равностоен на доброто качество трева. Освен това се харесва на добитъка.



9/ Не слагайте храната по земята

По този начин губите част от фуража, а това са пари.

10/ Определете своето конкурентно предимство

Практиката сочи, че най-успешните ферми са онези, които постигат най-нисък разход на глава добитък, казва Мери Дреновски.

Запитайте се, допълва тя, - „Кои са моите конкурентни предимства?“ След това направете така, че системата да пасва на ресурсите ви. Не се бойте да опитате нещо ново или различно.