Абсолютно чисти парцели с царевица и пшеница – това е мечтата на всеки земеделски производител. А с каква технология за растителна защита се постига този ефект, демонстрира екипът на лидера на пазара – фирма Байер.

Иновативна генетика и технологии от бъдещето – това е формулата на успеха

Първата среща с фермерите от Плевенско в рамките на Агро Арена 2022 се проведе на 12 май. Тогава те се запознаха отблизо с действието на почвените хербициди в демонстрационните полета на Центъра за агроиновации на Байер в Горна Митрополия. След по-малко от месец, на 8 юни, компанията показа действието на вегетационните продукти в царевица и ефикасността от фунгицидните приложения в пшеница. 

„В рамките на последния един месец наблюдаваме изключително буйно развитие. Растения, които бяха във фаза трети-четвърти лист преди повече от 30 дни, в момента вече са малко преди изметляване. Почти 1,60-1,80 м са станали царевичните растения“, демонстрира Милен Мильов, регионален мениджър за Северна Централна и Западна България в Байер КропСайанс.

Роля тук играе изключително добрата работа на почвените хербициди на Байер – Мерлин Флекс и Аденго, приложени почвено след сеитба на царевицата. Благодарение на дъждовете се наблюдава чист старт на културата до фаза пети-шести лист. 

„Представихме и действието на новия хербицид на Байер – Монсун Актив, в доза 125 мл/дка, приложен на 4-ти лист на царевицата, когато плевелите са в една много начална фаза на развитието си. Изключително добро комплексно действие както по отношение на житните плевели, така и на широколистните. Гордеем се и с технологията, която надграждаме всяка година – Мерлин Флекс, по 25 мл/дка за запечатка, и корекция с Капрено в доза 25 мл/дка на фаза шести лист“, обясни Милен Мильов.

Третирайте навреме, следвайте заплевеляването и фазата на плевелите и не се притеснявайте в една изключително рентабилна култура като царевицата да работите с няколко хербицидни приложения при нужда – това бе посланието на Байер към земеделците. 

А каква е ситуацията при пшеницата – там грижите също трябва да бъдат на ниво. На 12 май фермерите от региона се запознаха с действието на новия комбиниран хербицид на Байер – Хусар Клас, в дози от 25 и 30 г/дка. Той се е справил по един отличен начин с ефимерните плевели като великденче, теменужка, лайка, полски мак, див овес. 

„Към днешна дата направихме проследяване на фунгицидното действие в посевите с пшеница. Бяхме заложили четири повторения. Първо и второ повторение с два фунгицида – Инпут в доза 60 мл/дка и Вариано Eкспро в доза 140 мл/дка, и втори вариант – Инпут 60 мл/дка с Аскра Eкспро 100 мл/дка. Трето и четвърто повторение бяха с три фунгицида“, посочват от Байер. 

Това, което прави впечатление, освен защитата по отношение на Дрeшлера тритици, е физиологичният ефект на пшеницата. По-високите дози на премиалните продукти като Аскра Експро и Вариано Експро дават и по-стабилен физиологичен ефект. Почти 40 дни след приложението на втория фунгицид върху пшеницата се наблюдават два хубави зелени листа и зелено стъбло. Това е ресурс, който позволява на пшеницата да удължи своята вегетация.

Комбайните влизат да жънат. След като премине еуфорията от работата по полето, идва моментът, в който стопаните трябва да помислят за обеззаразителите на семена за новата кампания.

„И през 2022 г. Байер ще предложи на българския пазар утвърдените продукти като Баритон Супер, Редиго Про и Ламадор. Това са продукти, които освен че работят отлично за най-широко разпространения комплекс от болести, които се пренасят със семената, а именно твърда и праховита главня, имат и стабилно действие по отношение на проявите на фузариум върху младите посеви", казва Мильов. 

Баритон супер е предложението на Байер с три активни вещества, което има изключително добро последействие по отношение на защитата от снежна плесен. Той ще може да бъде намерен и през тази година в пакет с Децис за защита от неприятели в посевите от пшеница още от фаза втори-трети лист.

Повече информация относно предложенията на фирма Байер, може да получите от търговския представител за Вашия район.