Технологии с поглед в бъдещето – така нарекоха представителите на БАЙЕР продуктите за опазване на пшеницата пред земеделците от Добруджа. На полето край Сенокос стопаните видяха приложени няколко схеми, включващи комбинация от различни продукти. 

Михаил Михайлов, регионален представител на БАЙЕР за регион Добрич, представи приложените технологии в пшеница. „Първият фунгицид, който е внесен, е нашето ново предложение, което вече втора година на пазара – ИНПУТ. Съдържа 2 активни вещества – протиоконазол, който е триазол от най-ново поколение в комбинация със спироксамин. Чрез него имаме изчистващо действие както срещу брашнеста мана, така и срещу ръжди. Тук дозата е 60 мл на декар. Пшеницата е изключително добре запазена“.

ИНПУТ се справя с редица болести като брашнеста мана, кафява ръжда, фузарийно кореново и базично гниене.

„Първото фунгицидно третиране е направено на 21 април. Заедно с фунгицида е внесен и нашият добре познат хербицид Секатор, който се отличава с изключително добро действие при над 30 вида широколистни плевели. Също така има и антидотна технология, която предлага една защита на културата. При невъзможност от навременно третиране и закъснели пръскания ние можем да влезем на по-късен етап от нейното развитие“, поясни още Михаил Михайлов.

Разбира се, не липсваха и премиери. За първи път на това поле стопаните видяха действието на най-новия фунгицид ВАРИАНО ЕКСПРО. Като втори фунгицид той си е свършил перфектно работата, запазен е флаговият лист, а пшеницата е с много голям потенциал за добив. 

„ВАРИАНО Експро е един изключително завършен продукт от БАЙЕР. Съдържа 3 активни вещества от групата на триазолите, от групата на стробилурините и SDHI. Имаме изключително добро лечебно, изкореняващо и предпазващо действие на фунгицида. Комбинацията от тези три активни вещества ни дава пълна защита за второ третиране до жътва“.

За да имат различни технологии за справяне с проблеми по пшеницата, БАЙЕР представи на полето пред фермерите и фунгицидна технология от ИНПУТ с АСКРА ЕКСПРО. Аскра е вече втора година на пазара и жъне успехи. Посевите са защитени от икономически най-важните болести. 

„АСКРА ЕКСПРО набира доста висока скорост сред земеделците като също запазва потенциала на културата. Имаме зелен ефект, повишена асимилация и една изключително чиста и запазена от болести култура. АСКРА ЕКСПРО е приложен малко повече от месец след първото третиране. Сами можете да видите състоянието на посевите като потенциалът на тази култура е доста голям“, изтъкна Михаил Михайлов.

Подобреният инсектицид  ДЕЦИС 100 е с още по категорично действие. На полето край Сенокос фермерите с е убедиха в ефективността му. „ДЕЦИС е инсектицид с ясно изразено контактно и стомашно действие, което предотвратява развитието на неприятелите в посевите на по-късен етап“. 

АГРО АРЕНА продължи с представяне на хибриди царевица Декалб и растителна защита за справяне с плевели, болести и неприятели. Цвета Попова, мениджър ключови клиенти във фирма БАЙЕР, разясни растително-защитните технологии.

„Растителната защита на това поле е първоначално Мерлин флекс в доза 25 мл почвено. Това е добре познат продукт на пазара от години. Тук на това поле сме комбинирали с Капрено и Монсун актив и в контролата Лаудис. Мерлин флекс е изключително селективен, можем да го прилагаме както почвено, така и до 3 лист царевица. Изключително селективен – защо? Защото всеки хербицид на БАЙЕР има антидот и това е огромно предимство на пазара и огромна наша гордост. Царевицата е непокътната и няма никакъв стрес“.

Капрено е вече добре познат и утвърден хербицид при царевицата у нас. Тази технология доби особено голяма популярност в Добруджа. Цвета Попова изтъкна предимствата на Капрено: „Това е продукт, който внасяме от трети до 6 лист в доза от 29 мл. Тук е внесен в доза от 25 мл. Капрено се активира при всеки дъжд до края на вегетация“.  

Монсун актив е типичен балурицид с категоричен и бърз ефект срещу плевелите. „Ако имаме ситуация на полето с повече балур, кощрява, житни плевели, то това е продуктът, който БАЙЕР препоръчва. Отново с гъвкава доза. Тук на полето е приложен в доза 130 мл. Полето е изключително чисто, царевицата не е била в стрес независимо от температурите и приложените хербициди“, подчерта още Цвета Попова.