За всяка култура трябва да има дефинирани правила за изчисляване на подпомагането. Аз съм на мнение, че през всичките тези години всичко е ставало на база пазарлък. Която браншова организация има по-силно представителство, тя договаря по-изгодно подпомагане, а другите биват оставени в ъгъла, смята производителят на грозде Любен Радев.

Производители: Влизаме в Министерството с проблеми и излизаме с обещания

Той е категоричен, че в момента липсват ясен принцип за разпределяне на бюджета и актуални технологични карти с разходите за отглеждане на дадена култура. 

„Не искаме да противопоставяме сектори. Искаме всички да се развиваме и да получаваме равни помощи от държавата. Нищо повече. За жалост, като видяхме Стратегическия план, разбрахме, че нещата за бъдещия период не са изгладени“, коментира Радев по време на протеста на Национално сдружение на българските лозари (НСБЛ) пред сградата на земеделското министерство.

Например в Стратегическия план се предвижда продължаване на някои от съществуващите мерки, като събиране на реколтата на зелено за виненото грозде, но се фиксира ограничение до 300 дка. Стопанства над тази площ няма да могат да кандидатстват за подпомагане по тази мярка, което според лозарите е дискриминация. 

Също така се предвижда финансиране за закупуване на специализирана земеделска техника, като гроздокомбайни, но отново има едно НО – ще могат да кандидатстват само сдружения. 

„В село Брестовица, откъдето съм аз, сдружение на лозари няма. Има частни фермери, които гледат стопанства от по 10-20 дка до 100 дка. Те автоматично отпадат по тази точка“, казва Радев.

Друга несправедливост според него е отделянето на десертното грозде и сливите в една група, за която финансирането за обвързано подпомагане ще бъде два пъти по-малко спрямо другите плодове. „Експерти“ са решили, че разходите за отглеждане на десертно грозде са два пъти по-малко от другите плодове. Пълен абсурд!“, възмущава се фермерът.

Лозари: Имаме и други забележки по Стратегическия план, които сме излагали, но Министерството на земеделието го изпрати към Брюксел, без да вземе под внимание това, което браншът иска да се коригира.

Членовете на НСЛБ подчертават, че всяка година площите с трайни насаждения и продукцията намаляват, а в същото време да няма реакция от страна на управляващите. 

„Ние вървим назад, значи нещо не е както трябва в ресорното министерство и в съответния сектор, и нещата трябва коренно да се променят. Министерството трябва да се вслушва в това, което му казват браншовите организации, а не да правим проформа срещи и работни групи, на които само си казваме проблемите и после нищо“, негодува лозарят. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg