Изминалата седмица беше изключително динамична както за земеделските производители, така и за ресорното ведомство, тъй като се проведоха заседания на Консултативните съвети по плодове, зеленчуци и животновъдство. Отделно се състояха и няколко срещи за плана за биоземеделието, който се очаква да стане готов ако не до края на юли, то поне през месец август.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Ето какво коментира министърът в оставка д-р Иван Иванов за Агри.БГ по актуалните теми за новите мерки и плана за биоземеделието.

“Общият пакет е 450 млн., който пропорционално беше разделен между секторите. Точните суми от пакета за растениевъдите се уточняват в момента. Вчера (четвъртък, 21.07 - бел. а) имахме консенсус, така че да може още от понеделник, 25 юли, временната рамка да бъде изпратена за нотификация до ЕК и по най-бързия начин да започне приема. Имаме готовност по пазарните мерки още в петък, 29 юли, да започне приема до 8 август. 

Очакваме и публикуването на измененията за Закона за подпомагане на земеделските производители, за да пуснем и другата мярка от ПРСР като общият бюджет до края на годината надвишава над 700 млн. лева извънредно, които никога досега не са давани. Това е безпрецедентна помощ за нашите земеделски производители в тази тежка криза, която е в резултат на войната в Украйна”, обясни Иван Иванов.

След нотифициране на помощите приемите по мерките за чувствителните сектори ще бъдат отворени. Кога се очаква да бъде това?

“Очакваме приемите да стартират средата на август и до средата на септември средствата да са по сметките на фермерите. Това е нашата амбиция и вчера (четвъртък, 21.07 - б.а) постигнахме общо съгласие по всички теми с производителите, така че пътят ни е отворен и чакаме решението на ЕК”, уточни министърът в оставка.

Планът за биоземеделие е другата гореща тема, тъй като без него не може да продължи работата по Стратегическия план на България.

“За съжаление две години нищо не е правено по плана за биоземеделие. Поставили сме си срокове. Работим изключително интензивно. Той трябва да бъде част от Стратегическия план от новата ОСП. Работим абсолютно в графика, който сме си поставили - до края на септември, ако политическата обстановка не доведе до сериозни сътресения, да имаме одобрен Стратегически план окончателно от ЕК.

Планът за биоземеделие трябва да бъде готов през месец август, за да можем на база на него да отговорим и на част от коментарите на ЕК”, заключи Иван Иванов.