Тази година имахме добри дъждове. Пролетта също беше с добри дъждове и може би бяха запушени огромна част от пропуските - не само дупките, каналите, но и пропуските в управлението на Напоителни системи. Нямаме изразени проблеми с напояването, но все пак имаме страх в сърцето. Това каза Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) пред Агри.БГ.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

“Все още има няколко дюкера, които са критични, в окаяно състояние и всеки момент - при едно пускане или спиране на водата, може да стане пробив. Като знаем, че ремонта на такова съоръжение в някои случаи е между 15 и 25 дни, това е страхът.

Много сме притеснени затова, че процедурите и всички мерки за ремонтите, са забавени. Разбрахме, че това не е само по технически причини, но и по разни други. Надяваме се, че това закъснение ще бъде наваксано, защото буквално сме като бомба със закъснител - часовников механизъм, който цъка и просто не знаем кога може да се случи най-неприятното”, обясни Петков.

Той припомни, че тези дюкери са много важни за различни обширни райони.

“Ако се случи такава авария от вода ще бъдат безвъзвратно лишени големи площи. А малините са много чувствителни - ако другите култури могат да останат без вода 20-30 дни, малините и ягодите на 3-4 ден без поливка са безвъзвратно загинали или започват да абортират плодове, цветове. В подобни случаи загубите са непредвидими”, категоричен е председателят на БАМ-Я.

От асоциацията апелират по най-бързия начин да се обърне изключително голямо внимание на напояването.

“Настояваме с приоритет да бъдат заделени средства поне за ремонтите на критичните точки. Отделно има и нужда от ремонт на цялата мрежа. От асоциацията дадохме предложение почти за същите пари, които биха стрували ремонтите, водата да се вкара в съвременни полиетиленови тръби, както е в Гърция и в други страни. Тогава загубите ще бъдат сведени почти до минимум”, заключи Божидар Петков.