Реколтите от малини и ягоди са две - лятна и есенна. Лятната малина е към своя край, като по наши предварителни изчисления, имаме загуби от около 30%. Това каза председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков пред Агри.БГ по време на VII-то издание на Национално специализирано изложение за ягодоплодните и Традиционния фестивал на малината в Лозница.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

“Все още нямаме окончателни резултати. Имахме известни загуби от пролетните студове и зимните измръзвания, което по наши предварителни изчисления, като имаме загуби от около 30%, но хроничните трудности с работна ръка, високите цени на препаратите също оказаха своето влияние”, обясни Петков.

По думите му за сметка на това цените са добри. 

“Пазарът все още не е наситен и успяваме да продаваме големи количества на вътрешния пазар за прясна продукция, където цената е най-висока. Очаква се с насищане на пазара, да започнат да падат и цените. Това също не е голяма трагедия, защото тогава по-интензивно започват да купуват преработвателните предприятия, които също са голям отдушник и наш партньор”, уточни той.

По негова информация в момента на рафта в търговската мрежа цените на малините варират от 8 до 12 лева за килограм. А от полето могат да се намерят в рамките от 6 до 8 лева за килограм.

“Напрежението обаче е главно от политическата нестабилност, от липсата на сезонна работна ръка и от задълбочаващите се глобални климатични промени, които за съжаление почти нямаме възможности за корекция. Имаме обаче минимални възможности за защита, които също ги използваме или пък внедряваме нови иновационни методи за такава защита”, заключи Божидар Петков.