Янка Попова, председател на регионална животновъдна асоциация, прочете пред аудиторията декларацията, която животновъдите връчиха на министъра на земеделието по време на срещата в село Мокрен.

 

Ще загубим животните си, епидемията се разпространява много бързо и време за бавене няма, категорични бяха животновъдите. „В България има 700 000 овце. Ако се сбъдне най-черният вариант и загубим 70% от стадата си, какво се случва с нас“, питат фермерите.

 

Те заявиха и категоричното си несъгласие с обявената от МЗХ цена от 120 лв. за овца като обезщетение за умрелите от Син език животни.

 

Животновъдите настояха и за изплащане на всички средства за подпомагане в животновъдството до 15 октомври. Министър Грудев ги увери, че ще бъде направено необходимото, но исканите от тях срокове - особено за агроекологияга - няма как да бъдат изпълнени.

 

Какво записаха животновъдите в декларацията си:

 

1. Незабавно осигуряване на необходимите препарати от областните официални лекари за ежеседмичната дезинфекционна дейност, която осъществяват животновъдите. Да се отпуснат средства и да започне масово пръскане в цялата страна.

 

2. Ваксиниране на животните. Назабавно осигуряване на финансов ресурс за провеждането на ваксинация на животните. Да се ползва опита на други европейски страни, за да се приложи ваксинацията в България.

 

3. Незабавно осигуряване на компенсации за животновъдите – и за умрелите животни, и за пропуснатите ползи, както и за направените разходи за пръскането и лечението на животните.

 

4. Животновъдите да получат полагащите им се национални доплащания, включително и за отпадналите животни като умрелите животни да не се считат като наддекларирани и фермерите да не бъдат санкционирани.

 

5. Да има допълнителен De minimis за овцевъдите във връзка с епидемията от Син език.

 

6. Всички полагащи се средства за животни, включително и агроекологичните плащания, да бъдат изплатени до 15 октомври 2014 г.

 

 

ВИЖТЕ ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО САМО ВЪВ ФЕРМЕР.БГ :

Янка Попова

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!