След вчерашната среща на представители на животновъдни организации с министъра на финансите стана ясно, че е невъзможно е да бъде изпълнено плащането на до 70% на субсидиите за глава животно през тази година, тъй като в бюджета няма никакви средства. В резултат животновъди от цялата страна изразиха готовност да излязат на ефективен протест в сряда, 6 ноември. „Проведената среща е поредният опит да проточват нещата във времето. Това не може да продължава така и ние сме твърдо решени да защитим интересите си“, заяви за Фермер.БГ Бойко Синапов, председател на Съюза на животновъдите в България.

 

Той обяви, че се подготвя организация за блокада на магистрала „Тракия“ в сряда. Животновъдите се събират в 11 ч край село Труд. „Имаме решение за блокиране на магистралата, на място ще решаваме дали ще тръгнем към София“, заяви Синапов. По думите му животновъдният бранш има подкрепата на регионални структури на НАЗ, както и на зеленчукопроизводители от цялата страна.

 

„Призоваваме колегите от целия земеделски сектор да ни подкрепят, защото проблемите са общи, обща е и неяснотата за целия аграрен сетор за 2014 г.“, заяви още Бойко Синапов. Ангел Вукодинов, председател на НАЗ, коментира, че чрез обявената официално декларация на НАЗ са обявили подкрепа на животновъдите.

 

Но НАЗ няма взето решение да излиза ефективно хора и техника на протест. Според Вукодинов е крайно време да бъде приет Закон за браншовите организации, на базата на който да се създаде Национален земеделски борд с участието на всички браншове, за да могат наистина ефективно да защитават общите си интереси.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!