Въгленът тлее от много години, но всеки момент ще се възпламени. Имаме голяма надежда, че със сегашното ръководство на земеделското министерство нещата ще тръгнат нагоре, но доколко това ще стане, само времето ще покаже. Това каза за Фермер.БГ животновъдът Йочко Йочев.
 
 
Стопанството на Йочев се намира в Ловечкия район, където отглежда 240 кози и 115 овце. Той сподели, че е кандидатствал за подпомагане по схемата de minimis, но според него помощта не е достатъчна. 
 
„Как ще ни стигне тази помощ като една бала люцерна от 14 кг е 4,50 лв. Животновъдството в България от година на година върви по-зле“, категоричен е фермерът. 
 
По думите му в момента испанските животновъди взимат по 10 евро помощ на глава животно. 
 
„Объркаха фермерите тотално! Има хора, които са на възраст и не знаят как да си подготвят документите. Около 30% от фермерите няма да могат да си докажат млякото, защото не са подписали договори. Сигурен съм, че за в бъдеще този начин за доказване на млякото ще е успешен, но ние не сме свикнали“, коментира Йочев. 
 
 
Той добави, че според него голяма част от млякото в страната се продава нелегално по пътищата или се взима директно от къщите.
 
„Да не говорим за мандрите с нелегално мляко, проблемът с фактурите, нещата не са добре. Трябва генерална промяна, защото няма да можем да се оправим“, допълни животновъдът.
 
Йочев смята, че някои неща относно селекционния контрол трябва да се изчистят. Влезли са много животни, които не отговарят на изискванията, а само попълват бройки, за да може някой да си взима големите субсидии от държавата. 
 
„Преди три години 300 хил. броя агнета, които трябваше да отидат за клане се заклаха, но без документи. Не е възможно в страната ни да се водят 1 200 000 овце, защото съм сигурен, че не са повече от 650-700 хил., мисля, че разликата е голяма, а тези пари отиват в едни виртуални стада, защото някои хора носят ушните марки в чантите си“, категоричен е той.
 
Въпреки всичко фермерът е оптимистично настроен за бъдещето на животновъдството в България и смята, че с много труд, голяма борба, честност и ред нещата ще се оправят.