Здрави и пълни класове, високо качество на зърното. Силни растения без стрес и патогени. Всичко това е възможно. Доказат го земеделските производители Николай и Върбан Върбанови от Полско Косово, общ. Бяла.

Категоричен успех в житни със Систива


Елате с нас в тяхното стопанство, за да се насладите и вие на жита, достойни за гордост и за фермера, и за агрономите на БАСФ, които работиха с двамата земеделци рамо до рамо още от есента, за да доведат посева до това пефектно състояние.


Нека заедно да видим състоянието на посева, който беше презимувал успешно и обещаваше добро развитие през вегетацията.


„На това поле с пшеница сме съпоставили продукта Систива заедно с Премис спрямо стандартен обеззаразител. Пшеницата е засята на 30-ти септември. Предшественикът е слънчоглед. Есента не беше особено благоприятна поради липсата на почвена влага и валежи със стопанско значение, но въпреки това посевът поникна равномерно, разви се много добре и брати с оптимален за културата срок.


Още от есента наблюдавахме сериозно нападение от кафява ръжда в нашия регион. Смея да твърдя, че Систива опази напълно и по никакъв начин пшеницата не беше повлияна от патогена.


Към 30 март посевът бе все така в отлично състояние.

Растенията са добре развити, с по 3-4 равностойни братя. Изключително силна и мощна коренова система и здрава листна маса.


Основната разлика, която наблюдяваме на Систива спрямо стандартния обеззаразител е, че тя ни пази не само срещу почвени патогени, но и срещу тези, които са по листата“, каза Върбан Върбанов.


На това поле наблюдавахме и третираните със стандартен обеззаразител площи. Ясно може да видите нападение от дрешлера, брашнеста мана и кафява ръжда. Докато при Систива нито един от тези патогени не показва симптоми. 


„Доверихме се на Систива и тя оправда нашето доверие. Определено бих препоръчал на нашите колеги да се възползват от този продукт, защото спестява много време, пари и дава спокойствие на фермерите“, категоричен е Върбан Върбанов.

На същото поле са приложени и две фунгицидни пръскания с Танго Супер и Приаксор. Резултатите, както виждате и вие са повече от ясни – здрави, пълни класове, с високо качество на зърното.

„Третирането с Танго Супер беше по-скоро превантивно, поради очакваните по-влажни условия през месец април. Използвахме доза 100 мл./дка. Изключително доволни сме от неговото последействие. Наблюдавахме ефекта му в продължение на 1 месец.
В началото на месец май третирахме с новия продукт на БАСФ – Приаксор. Месец май се оказа изключително влажен и благоприятен за развитието на фитопатогени. Въпреки това Приаксор остави посевите чисти от заболявания и ги предпази по оптимален начин.


Зърното е с добра структура и е едро. Посевите останаха чисти до самото прибиране.


Освен добрият добив, който получаваме, качеството на пшеницата е високо. Стремим се и към това по простата причина, че изкупната цена е по-висока, а и по-лесно се намира пазар за качествената продукция“, добави младият земеделски стопанин.


През тази година двамата земеделци Николай и Върбан се убедиха в качествата на Приаксор и в пшеница, и в ечемик. И двамата са категорични, че отново ще заложат на тези продукти през следващата година. Този път обаче на доста по-големи площи.


 Повече информация за продуктите и промоционалните предложения на БАСФ може да получите на https://www.agro.basf.bg