Доброволци, които се застъпиха за запазване на овцефермата на Ана Петрова и Тодор Димитров в Болярово, се събраха тази сутрин на протест с жълти жилетки пред Административния съд в Ямбол.
 
 
Там днес се гледаше за втори път делото срещу заповедта на Областната дирекция по безопасност на храните за заличаване на овцефермата като животновъден обект.
 
Хората, които подкрепят Ани и Тодор от Болярово още от лятото, се обявиха категорично против проекта за промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД), който ще даде възможност за превантивно клане на животни по заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.
 
Текстът е записан в точка 126 на параграф 22 от проекта за промяна в закона. По този повод протестиращите изписаха на гърба на жълтите си жилетки „Не на Параграф 22 в ЗВМД“.
 
„Тази точка предвижда приемането на превантивно клане. Говорим за клане, а не за евтаназия Това е нещо, което няма да допуснем - при съмнение за зараза държавата дава абсолютни правомощия на Дамян Илиев да пристъпва към клане, без да има категорични доказателства, че животните са болни. Цялата българска общественост трябва да застане в подкрепа на животновъдите!“, призова Доника Мангова, която участва в протеста.
 
Според нея промяната в закона се предлага, за да се узакони избиването на около 4000 животни в Странджа това лятото, когато властите обявиха, че там за първи път у нас и в ЕС е открита чума по дребните преживни животни.
 
 
Тогава Ани и Тодор от Болярово, заедно с граждани доброволци отказаха да допуснат евтаназия на овцете в своята ферма, въпреки твърденията на ветеринари, че стадото е дало положителни проби за инфекцията. Днес съдът отложи делото за 11:00 часа на 23 януари 2019 г. по искане на ОДБХ, след като през последните седмици дирекцията е сменила своя адвокат по делото, а новият се е разболял.
 
Адвокатът на фермерите Владимир Шейтанов заяви пред Радио 999, че дирекцията се опитва да отлага процеса, за да постави съда пред свършен факт: животните да бъдат унищожени и това да лиши Ани и Тодор от важни доказателства по делото. 
 
„ОДБХ е сменила адвоката си и е помолила за отлагане. Новият адвокат е болен. Нашата задача в момента е да докажем липсата на основание за издаване на тази заповед“, обясни адв. Шейтанов.
 
 
Ветеринарният лекар д-р Пламен Пасков заяви, че днес ще вземе пет нови проби от стадото – две от животните, за които се твърди, че са дали положителни резултати за заразата, и три от случайно избрани овце.
 
„Уж болни, уж положителни животни вече шести месец се чувстват в отлично здраве. Лично прегледах двете уж положителни животни“, коментира д-р Пасков.
 
Протестиращите заявиха, че стопаните са искали ветеринарните власти да вземат контролни проби и да ги изследват, но те не са си свършили работата. Както е известно, фермата на Ани и Тодор беше блокирана от доброволци, които се опасяваха, че лекарите може да влязат в стопанството, за да извършат евтаназия, а не за изследвания.
 
„Не съм очаквала по-добро развитие, въпреки че искам. Работата отива на саморазправа. Няма да позволя животните накрая на годината – сега чакам агънца, някой да влезе и да ги избие! Няма как да стане“, коментира днес Ана Петрова.