Формирането на максимален добив от един пшеничен, ечемичен или рапичен посев започва още от заготовката на семената. 

Защо? 

Причината е, че от засяването на семената до настъпването на зимния покой трябва да осигурим възможно най-благоприятните технологични условия със следните приоритети:

  • Бързо и едновременно поникване на здрави, жизнени растения;
  • Добро вкореняване на растенията;
  • Достатъчно хранителни елементи по вид и количество;
  • Предпазване от ранни нападения на вредители по младите растения.

Следователно, от заготовката на семената до началото на зимния покой, технологията трябва да е насочена към развитие на мощен коренов апарат, залагане на достатъчно братя при житните, съответно добре развита розетка (диаметър на шийката 0,8-1 см) при рапицата и постигане на концентрация на клетъчния сок, която да не позволи неговото замръзване и впоследствие разкъсване на клетките (измръзване на растенията). 

Множество сериозни грешки са възможни в този период: 

  • сеитба на болни семена (опасни заболявания преносими със семената); 
  • несъобразено с рисковете за конкретния регион третиране на семената; 
  • неподходяща за сорта/хибрида, за региона и от технологична гледна точка гъстота на посева; 
  • твърде ранна или твърде късна сеитба; 
  • подхранване на младите растения с ненужно висока азотна норма; 
  • осъждане на младите растения на фосфорен глад (угнетена коренова система; потиснати енергийни процеси); 
  • подценяване на влиянието на микроелементи като цинк, манган, молибден, мед и бор за максимална фотосинтеза, натрупване на захари в клетките, кореново развитие и здравен статус на растенията.

Препарати на базата на хуминова и фулвинова киселина са подходящи и за вегетационно приложение през есента. 

Такива биостимуланти могат да се приложат както почвено, така и листно. 

Хуминовата киселина създава почвена среда около семето и младото растение с увеличена жизнена активност на микрофлората, което пък увеличава усвоимостта на хранителните елементи (особено важно за достъпността на фосфора в почвата). 

Фулвиновата киселина подпомага кореновите клетки в усвояването на хранителните елементи. Тя е отличен хелатиращ елемент. 

При листно приложение хуминовата киселина подпомага проникването на фулвиновата киселина в листната тъкан, заедно с хелатираните хранителни елементи. 

ДИАНА е почвен подобрител с висока концентрация на хуминови екстракти от Леонардит. 

Спомага за оптимално усвояване на наличните в почвата макро- и микроелементи (предотвратява блокирането на фосфора и микроелементите), независимо от типа на почвата, стимулира коренообразуването.

Продуктите, съдържащи аминокиселини са също много подходящи за приложение през есента. 

Аминокиселините са градивните „тухлички“ на белтъчините и третирайки младите растения с аминокиселини, ние им помагаме да спестят енергия за техния синтез. Енергия, която растението може да използва за друг важен процес. 

Особено в случаи на късни сеитби или изоставащи посеви по някакви причини, използването на биостимулант, съдържащ аминокиселини е задължително. 

Трябва да се обръща внимание на аминограмата на продукта, т.е. кои точно аминокиселини се съдържат в конкретния продукт, за да се осигурят онези от тях, които са най-необходими на растението през есенната вегетация. 

        ТРУЕНО е биостимулант с високо съдържание на свободни аминокиселини,

подходяща аминограма и е мощен енергиен активатор на важните физиологични процеси в растенията преди зимата.  

ДИАНА и ТРУЕНО са приложими в биологичното земеделие и отговарят на изискванията по чл. 40 от Наредба № 3/2023 г. 

За третиране на семената (заедно с фунгицидната и инсектицидната третировка) ефективни продукти са съдържащите подходящо количество макро- и микроелементи, аминокиселини, хуминови екстракти и екстракти от водорасли. 

При правилно приложение се постига стимулиране на покълването, осигуряване на по-благоприятна среда около семето и кълна, ускоряване на поникването, стимулиране на кореновото развитие, повишаване на защитните сили на младите растения. 

Такъв продукт е СИЙДЪР, съдържащ азот, микроелементи и екстракт от водорасли. Тази формулация осигурява важни за растежните процеси в поника хранителни елементи. Освен това, извлекът от водорасли, съдържащ ценни вещества като провитамини, коензими, антиоксиданти и други, помага на посева да преодолее по-успешно първите прояви на абиотичен и биотичен стрес.

Биостимулантите с есенно приложение могат да изиграят съществена роля за доброто развитие на младите растения, а в случаи на пропуски или неочаквани проблеми – употребата им е задължителна. 

Струва ли си инвестицията? 

Според различни изследвания употребата на подходящ биостимулант в ранните фази на развитие (третиране на семената и третиране на посева през есенната вегетация) увеличава добива на зърно с 10 – 17% при есенните зърнени култури в България или допълнителен нетен доход от 25 - 50 лв. от декар, в зависимост от постигнатия добив и цените на зърното. 

Да не забравяме също, че прилагането на биостимуланти повишава усвоимостта на хранителните елементи от макро торовете, което е от изключителна важност, предвид необходимостта от оптимизиране на всички технологични разходи.

Още информация можете да получите от специалистите на „Сембодиа“ ООД