Всички 21 406 пекински патици и 36 000 новоизлюпени птици от фермата в добричкото село Стефаново са умъртвени. Това съобщиха от Областната епизоотична комисия, цитирани от Фокус.
 
 
Това е станало по хуманен начин, уточниха експертите. Ветеринарен лекар е взел проби, които са изпратени в Германия. Все още не е ясен щамът, но специалистите предполагат, че става въпрос за H5N8. Според областния управител на Добрич Красимир Кирилов птиците са пристигнали във фермата с редовни документи, което буди още по-голямо недоумение как в рамките на 6 месеца заразата се появява за втори път в същата ферма. 
 
Според нормативната уредба собственикът е трябвало веднага да уведоми ветеринаря, обслужващ обекта, кмета на населеното място и директора на Областната дирекция по безопасност на храните, но това не е станало и фермерът ще бъде санкциониран. 
На 24 май е получено обаждане от столицата, което е съобщило на органите за случая, обясни Кирилов след заседанието на комисията. 
 
Епизоотичната комисия е взела решение да се направи дезинфекция на фермата, а освен това са определени две зони на карантина – 3-километрова, която включва село Стефаново, а другата е 10-километрова, която обхваща Добрич, селата Дончево, Драганово, Опинец, Богдан, Славеево, Стожер, Соколник, Пчелник, Поп Григорово, Плачи дол и Бранище. В тези зони се забранява търговията с птици и яйца и придвижването им.