Второ огнище на антракс бе регистрирано във варненското село Бозвелийско. Селото е в близост до първото огнище на антракс – Млада гвардия. Огнището възникна, след като на 24 юли умира овца, която е била надлежно унищожена в екарисаж от собственика си, съобщава агенция Фокус. Преди това 35-годишен собственик на овцата е подал сигнал за животното, взети са проби, които доказват наличието на антракс. Своевременно е извършена ваксинация на всички животни в село Бозвелийско, които пашуват.

 

В края на населеното място има локализирана ферма за отглеждане на говеда, но там животните не пашуват, те се отглеждат оборно. На тези животни също е извършена ваксинация. Заради случая бе свикан кризисен щаб, по време на който властите обявиха, наличието на второ огнище на болестта. 

 

В село Бозвелийско бе наложен акт за възбрана за придвижването на животни – търгуване и внасянето на други животни в населеното място, но могат да бъдат извеждани на паша. Това съобщи д-р Даниел Денев, изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните – Варна, след заседание на Кризисния щаб във връзка с поредния случай на зараза в областта, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Починалото в селото животно не е показало никакви следсмъртни изменения, характерни за заболяването антракс. По анамнеза от стопанина се касае за възрастно животно, което е негова собственост.

 

[news]

 

Животното е било болнаво, напредналата му възраст не е позволявала да следва стадото, затова стопанинът го е оставил в двора на къщата, където животното е починало. Подаден е сигнал към властите, животното е било обезвредено в екарисаж, а взетата проба за антракс е била положителна, допълни д-р Денев. Извършена е ваксинация на всички животни в село Бозвелийско, които пашуват – 545 на брой.

 

По процедура е забранено боравенето и отварянето на трупове на животни, съмнителни за антракс, припомни д-р Денев. Когато едно животно не е съмнително за антракс, то отива в екарисаж, като се обезврежда чрез специални методи и техники. Те водят до деструкция на всички патогени, които могат да имат, каза още експертът. В случая животното не е показало никакви външни симптоми на заболяването, проба е взета единствено, защото е имало данни, че кокали от прикланата крава от село Млада гвардия са били изхвърлени на бунището в селото, което е наложило дезинфекция на района, подчерта д-р Денев. Ветеринарните лекари следят за заболяването антракс във всички населени места в областта. 35-годишният стопанин на починалата овца е спазил всички изисквания и своевременно е уведомил властите, след което са били взети необходимите мерки.

 

При случая в село Млада гвардия е имало пробив в системата, тъй като властите не са били уведомени, за да реагират веднага. Д-р Денев каза още, че животните се заразяват единствено при паша. Предполага се, че овцата се е заразила от останали спори от антракс заради изхвърлените в покрайнините на селото кокали от болната крава от Млада гвардия. Там е била извършена дезинфекция, но инкубационният период на заболяването е 14 дни.

 

Обезпокоителен е фактът, че случай на антракс е регистриран във второ населено място във Варненска област. Това заяви пред журналисти областният управител на Варна Стоян Пасев след заседание на кризисния щаб във връзка с поредния случай на зараза в областта. Областният управител Стоян Пасев коментира още случай на починало в животно в Каварна като уточни, че то умрял следствие на слънчев удар и не доказано заболяването от антракс.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!