Ваксинацията срещу антракс на всички животни в село Оброчище е приключила и е наложена забрана за свободна паша на животните в населеното място. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева на откриването на академичната година в Лесотехническия университет. Земеделският министър коментира, че случаят е подобен с този от лятото в Община Ветрино. 
[news]
Междувременно Националното радио съобщи, че синът на починалата от антракс жена от балчишкото село Оброчище все още е в болница, но с отрицателни резултати от пробите за зараза. Директорът на Областната дирекция по храните д-р Розалина Брайкова съобщи, че в селото е приключила ваксинацията на всички животни. Освен закланото животно в два последователни дни са починали още две овце: Тези животни са загробени на мястото в самата ферма на дълбочина повече от два  метра като е извършена и съответната дезинфекция. За две седмици в селото има забрана за движение на животните, за търговия, продажба, клане и за паша. На по късен етап месото от закланата овца ще бъде унищожено, уточни доктор Брайкова.
 
Фермер .БГ припомня, че огнище на болестта антракс бе обявено в село Оброчище, община Балчик, област Добрич, след подаден сигнал от Регионалната здравна инспекция – Добрич, за починала жена от болестта. Последният случай на антракс в Областта е от 1986 година, в землището на град Балчик, където през август месец е извършена редовна ваксинация срещу заболяването. 
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!