С участието на изложението БАТА АГРО Байер постави начало на кампания „Време е за рапица“. Екипът за Североизточна България запозна земеделските производители с новите решения, които компанията предлага – най-добрата генетика семена за рапица и успешна технология! 

Каква е ситуацията на полето в момента? Вижте правилните решения за третиране от Байер

Те са гаранция за изключителна устойчивост през цялата вегетация на маслодайната култура – от добрия старт през успешното презимуване до отличните добиви при жътва. 

„В района на Североизточна България площите с рапица намаляват драстично през последните няколко години. Причините за това са много – неблагоприятните условия на есен, липсата на влага, нуждата от качествена обработка, затруднения с извеждането на качествена растителна защита“, изрежда Виолета Дикова, регионален мениджър на Байер за Североизточна България.

Добрата новина е, че със семената Декалб и иновативната растителна защита Байер дава отговор и решения на всички проблеми, които съпътстват отглеждането на рапицата най-рентабилната и най-печелившата култура в едно стопанство.

„Едно от най-важните предимства на рапицата през последните години е повишаването на изкупните цени. Това, което се коментира към днешна дата, е, че прогнозната цена към август ще бъде 534 евро/тон“, дава надежда експертът на Байер.

Тази цена се повишава всеки ден средно с 2 евро/тон. Безспорно тя е много добра и голяма част от земеделските производители вече планират да се завърнат към отглеждането на маслодайната култура, а други дори планират да увеличат площите си.

„Рапицата като култура има много предимства. Тя освобождава рано площите и полето може да се подготви за следващата култура, която обикновено е пшеница или ечемик. Като предшественик има много голямо значение, защото оставя след себе си хранителни вещества, които подпомагат развитието на следващата култура. Доказателство за това беше 2020 г. в района на Североизточна България, когато пшеницата беше поставена на голям стрес. Посевите с пшеница на рапичен предшественик се отличаваха“, споделя своите наблюдения Виолета Дикова. 

Един от най-големите плюсове на семената Декалб е тяхното третиране с инсектицид Бутео Старт. С фабричното третиране се осигурява безопасен престой на семената в почвата и гарантирано поникване при първия валеж. Това е изключително важен момент от технологията на Байер предвид неблагоприятните условия на есен и атаките от почвени неприятели.

Успешната вегетация на рапица се постига именно с ранна сеитба и третирани с Бутео Старт семена Декалб.

„Тази година на пазара предлагаме 15 хибрида рапица Декалб от Байер – 8 Clearfield Хибриди, които са типични за земеделските производители в Южна България, и конвенционалната рапица, която е по-предпочитана от земеделците в Североизточна България. Разбира се, има и нови предложения, като Байер работи в посока подмяна на хибридите в близките години с цел много по-високи добиви и устойчивост.

Останалите немаловажни предимства на генетиката Декалб са толерантността към фома, заболявания и устойчивост на разпуквания на шушулките“, обяснява регионалният мениджър на Байер за Североизточна България. 

Освен че получиха отговор на въпроса защо да заложат на семената Декалб, присъстващите на семинара на БАТА АГРО се запознаха предпремиерно и с нов пакет от Байер за предстоящата есенна кампания. Съвсем скоро те ще могат да се възползват от новия балансиран фунгицид Инпут в комплект с добре познатия обеззаразител Ламадор, при това на изключително добра цена.

Повече за продуктите и промоционалните предложения на Байер може да получите на www.cropscience.bayer.bg и от регионалните представители на компанията