Благодарение на функцията за мониторинг на посевите на Atfarm, никога не пропускате първите сигнали за настъпил стрес при вашите култури. Чрез мониторинга на биомасата лесно може да проследявате дистанционно основните стресови фактори, а именно – засушаване или преовлажняване, както и нападения от болести и неприятели. Чрез мониторинга на културите е възможно и да се проследява ефективността на приложените азотни торове.

Първите и най-начални признаци на стрес са видими само в близкия инфрачервен диапазон, който е невидим за човешкото око. Всички индекси за мониторинг на биомасата, налични в Atfarm, ви позволяват да придобиете по-добра представа за състоянието на вашите посеви.

Всеки изглед се основава на сателитни изображения Sentinel-2, които улавят широк диапазон от светлинно излъчване, включително близка инфрачервена светлина.

Atfarm разполага с 4 опции, чрез които можете да следите как се развиват вашите култури.

Оптимизирана карта 

Когато заредите поле, изгледът по подразбиране е Оптимизираната карта на Atfarm. Индекс, разработен от Yara, насочен предимно за оценяване на азотния статус на растителността. 

Измервайки изменчивостта в съдържанието на хлорофил, което от своя страна е тясно свързано с наличността на азот, се получава визуална представа за здравословното състояние на растенията на даденото поле. 

На база този индекс могат да се изготвят прецизни карти за променливо азотно торене, намалявайки риска от преторяване или недостатъчно приложение на азот. Това води до по-ефективно използване на ресурсите, както и до по-добри добиви. 

Благодарение на непрекъснатите иновации от агрономите на Yara, оптимизираната карта може да ви помогне да проследите промените в биомасата до началото на цъфтеж на културите. 

Това дава повече време, в сравнение с други инструменти за проследяване на биомасата, за да наблюдавате вашите култури и да откривате проблеми, преди те да повлияят на добивите.

Картата на усвоеният азот на Atfarm 

Знаете ли колко азот са усвоили вашите култури през този сезон? Незабавно виждате общия азот (N), който вашите култури са усвоили през този сезон, до момента на избраната дата, посочен в килограми азот на хектар. 

Картата е полезна за проследяване на приложеният азот, както и за анализиране на добивите. 

В края на годината получавате представа какво количество от общо приложеният азот се е усвоил от растенията. В зависимост от ситуацията, например, ако растенията са усвоили средно по-малко азот, от този, който е бил приложен, могат да се вземат решения за следващата култура или да се задълбочи анализа, защо това явление е настъпило, и обратно!

„Картата на усвоения азот позволява на фермерите да се възползват максимално от всяко посещение на полето или дори да минимизират посещенията си на полето всеки сезон, като същевременно им позволява по-точно да прогнозират добива", посочва Микола, Yara Агроном. 

NDVI index 

Проследяването на културите по време на началните фази на тяхното развитие е лесно с изгледа на картата NDVI. Картата NDVI е широко известен вегетационен индекс, който показва разликите в биомасата по време на ранното развитие на посевите. 


 

Сравняване на биомасата 

Сравнете как се развиват полетата ви едно до друго! Изгледът за сравнение на биомасата на Atfarm може да се използва с всяка от картите в инструмента. Може да сравнявате едно и също поле до 2 години назад. Може да проследявате възникналите промени през годините, както и да анализирате състоянието на биомасата.

Още информация на https://www.at.farm/bg/