Областният управител на Кърджали Бисер Николов ще предложи на кметовете на общините Кирково и Крумовград да създадат места за задържане на селскостопански животни, които преминават българо-гръцката граница и унищожават селскостопанска продукция. Това беше решено на работна среща, в която участваха представители на Областна дирекция „Земеделие”, Регионална дирекция „Гранична полиция” – Смолян, Гранично полицейско управление – Момчилград, Областна дирекция по безопасност на храните.

 

Проблемът за вредите, които нанасят гръцките крави на наша територия, ще бъде поставен и пред областния управител на гръцката област Източна Македония и Тракия в Република Гърция. Всяко лято гръцки крави, които пашуват свободно, се отправят на север и преминават браздата. Това лято крави преминаха в землищата на селата Тихомир, Малкоч, Шумнатица, Кремен и в други населени места. Досега местните жители неуспешно се опитват да прогонят животните обратно на гръцка територия. Областният управител ще предложи животните да бъдат предавани на собствениците след като те заплатят обезщетение за причинените вреди и разноските за хранене и гледане.

 

Ще припомним, че в средата на август се появи информация за засилен контрол в животновъднитe ферми по границата с Гърция поради опасността от разпространение на шарка по овцете. Беше въведена и забрана за придвижването на живи животни по пазарите, както и внос и износ към Гърция месо и кожи.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!