Все повече земеделски производители преминават от остарялата конвенционална технология към бъдещето, което принадлежи на директните сеитби. И не е случайно, че тази година мотото на Green Ground по време на годишния семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите беше “Технологична революция на ход”. Компанията се гордее с машините си, които създават изкуство по полетата, а освен това и допринасят за оптимизация на разходите. 

Директните сеитби дават две предимства. Първо - щадим почвата, намаляваме разходите, тъй като не се налага да се правят толкова много обработки. Мога да кажа, че това не води до по-ниски резултати, а напротив. Когато една технология за директна сеитба се прави по правилния начин, това води до много по-добри резултати”, обясни Борислав Рангелов, изпълнителен директор на Green Ground

Green Ground е представител на аржентинската компания Crucianelli, чийто единствен фокус е производството на машини за директна сеитба. 

“Имаме два модела есенни машини и два модела пролетни. Т.е. имаме решение за всяко едно стопанство. Имаме бюджетни машини, които са за малките стопанства и съответно големи машини, които са за големите земеделски производители”, отбеляза Рангелов. 

Какво ново предлагат от Green Ground на земеделските стопани? 

“Винаги вървим една крачка напред и искаме да предложим на фермерите едно цялостно решение, цалостна концепция за т.нар. директна сеитба. Без минимални обработки нещата не могат да се случат”, каза Рангелов и добави, че за него обратната връзка от земеделските производители е изключително ценна. Така той осъзнава, че фермерите губят между 2 и 3 часа в зареждане на машини – а това е време, което може да се използва за сеитба

“Ние се опитваме винаги да надграждаме и да оптимизираме процесите. Затова се обърнахме към аржентинската компания Cestari за намаляване на времето за зареждане на машините. На базата на това нещо ще предложим няколко вида саморазтоварни ремаркета и ремаркета, които са предназначени за зареждане на машини”, посочи Борислав Рангелов. 

Стрипер хедерите на канадската компания K-Hart са следващата изненада за българските фермери, която готвят от Green Ground. 

“Когато работим със стрипер хедери, намаляваме разхода на гориво с 50%, амортизациите, а и прибираме по-бързо реколтата. Което ни помага в условията на валежи, които наблюдавахме в последните години. Знаете, че и най-малкият дъжд количеството и качеството на зърното падат осезаемо”, разказа Борислав Рангелов. 

От тази година Green Ground e представител и на фрeнската компания ActionPin - лидер в производството на терпен в света и фокусирана в производството на биологични продукти за растителна защита. 

“Ние не лансираме и не убеждаваме земеделските производители, че те трябва да започнат да работят само с биологични продукти. Нашата идея е да оптимизираме техните разходи и да им покажем, че когато комбинират химичните, конвенционалните фунгициди или препарати за растителна защита с нещо, което е природно, повишаваме тяхната ефективност и намаляваме количествата. В природата всичко е съвършено и затова трябва по-често да се обръщаме към нея. Ние не залагаме на крайности, а търсим комбинацията и оптималните решения”, добави Рангелов. 

Повече за предлаганите от Green Ground можете да научите от сайта на компанията https://greenground.bg/