90 000 птици са унищожени към момента  заради вълната от птичи грип в страната. 
В момента, по официална информация от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), регистрираните огнища са четири – село Стефаново в област Добрич, село Глушник в Сливенско, село Узунджово в Хасковско и село Зимница в Ямболско.
 
 
В засегнатите области веднага са свикани заседания на областните епизоотични комисии, които да набележат мерки срещу разпространението на заразата. 
 
Като във Търновско забраниха провеждането на пазари и изложения, на които се предлагат или излагат птици. Отделно кметовете на населените места трябва да правят проверки, заедно с ветеринарно-медицински специалисти за недопускането на домашни водоплаващи птици във водните басейни. Същото важи и за Бургаска област, където заседанието на комисията беше още в сряда – 1 ноември. Комисиите в Ямбол, Ловеч и Разград се събраха ден по-рано, като те решиха мерките да са идентични.  
 
Птиците в 3-километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин, добавиха от БАБХ, като се извършват постоянни клинични прегледи в 10-километровата зона около огнищата.
Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.
 
 
Фуражите и суровините за тях задължително трябва да се съхраняват в закрити помещения, за да се избегне възможността диви пернати да заразят фуража, а от там и питомните да бъдат заразени със вируса.
 
На 2 ноември стана ясно, че властите в северногръцките области Ксанти и Тракия преди дни предприеха мерки, за да предотвратят разпространението на заразата в тези региони, след като стана ясно, че у нас има констатирани огнища, съобщи БТА, позовавайки се на регионалното издание Ксанти нюз. 
 
 
Във връзка с това е наложена и забрана върху вноса на птици и яйца от България. За целта са активирани и всички други превантивни мерки, се казва в информацията.
В нея се посочва още, че гръцките санитарни власти са задължили различните ловни, орнитоложки и други организации да ги известяват за появили се огнища на заразата сред дивите птици.
 
Такова решение взеха и в Обединените арабски емирства (ОАЕ), където забраниха вноса на пилешки и яйчени продукти от България, написа местната медия The National, като съобщи, че информацията е била съобщена от Световната здравна организация. Това стана на 25 октомври. Оттогава датира и заседанието епизоотичната комисия, отговаряща за Пловдивския регион. 
Поредната вълна на птичи грип в страната бе отбелязана официално от БАБХ на 20 октомври със съобщение за открито огнище в добричкото село Стефаново. След това се появи информация и за Хасковско, което породи лавината от заседания на отговорните комисии. 
 
Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени, като сумата ще бъде определена от пазарните цени.
На този етап няма засегнати хора и няма опасност за хората. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици.