Нова технология за съхраняване и консервиране на силаж от царевица в полиетиленови ръкави подкрепят учените от Института по фуражните култури (ИФК) в Плевен, съобщи директорът на научното звено към Селскостопанска академия проф. Атанас Кирилов. При създадената технологията царевицата се нарязва след прибиране на реколтата и се силажира в полиетиленови ръкави, като се спазват всички изисквания, поясни проф. Кирилов. В тях тя се съхранява и се консервира без да се развали силажната маса, което оправдава капиталовложенията.

 

нова технология за силажиране

 

Иновацията е изцяло технологична и гарантира икономическа ефективност при изхранване на животните през зимния период . „Това е високоефективна, безотпадна технология за силажиране на царевица в полиетиленови ръкави. Технологията е новост от гледна точка на технологично решение за създаване на машина за пълнене на големи полиетиленови ръкави с дължина 75 или 150 м, побиращи 350-600 тона силаж при спазване на всички технологични изисквания за силажирането. Тази нова технология се пропагаднира от учени от отдел „Консервиране, окачествяване и използване на фуражите“ при ИФК Плевен.

 

нова технология за силажиране

 

Технологията гарантира получавенето и използването на силаж без отпаднали количества развален силаж, тъй като полиетиленовия ръкав създава анаеробна среда или среда без кислород - условия благоприятни за развитие на млечнокисела ферментация, бързо понижаване на рН и запазване на силажа. Технологичните изисквания са познатите при силажиране на царевицата: оптимална фаза за прибиране – млечно-восъчна зрелост 30-35% сухо вещество; ситно нарязване на масата за силажиране, за да се начупят царевичните зърна; бързо запълване на силажовместилището – нагнетяване на масата в полиетиленовия ръкав със специална за целта машина и създаване на анаеробни условия.

 

нова технология за силажиране

 

Съдейки по направените изследванията в ИФК, полученият силаж по тази технология е с много добри херментационни показатели. Фермерите, които могат да си позволят закупуването на машината за пълнене на ръкавите вече са се убедили в предимства на тази технология“, поясни за Фермер.БГ проф. Кирилов. Друга новост, разработена и внедрена от учените от Института по фуражните култури в Плевен, е технологията за засяване на тревостои от многогодишни тревини култури - люцерна и ежова главица на площи, на които предстои монтаж на фотоволтаици или са монтирани такива, съобщи още проф. Кирилов. Той обясни, че смеската от двете многогодишни култури може да се засява преди инсталиране на панелите или на площи при вече монтирани такива. Създаденият многогодишен тревостой запазва плодородието на почвите, предпазва ги от водна и ветрова ерозия и дава фураж за животните.

 

нова технология за силажиране

 

Той се коси четири пъти в годината и носи на собствениците на фотоволтаика допълнителни приходи от продажбата на фуража. Дейността на Института по фуражите в Плевен е насочена към селекция и семепроизводство на фуражните култури, към нови екологични технологии за тяхното отглеждане, към консервирането и окачествяването им, както и към храненето на животните. В производствено-експерименталната база на Института се произвеждат автентични, високо качествени семена от люцерна, грах, фий, есперзета, звездан, ежова главица, тръстиковидна власатка, безосилеста овсига, пасищен райграс и други фуражни култури. В научното звено на Академията се отглеждат и над 500 овце от породата Плевенска черноглава овца, допълни още проф. Кирилов.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!