Десет крави са умрели в кърджалийско в стпанството на животновъд от село Кърчовско, съобщи за Фермер.БГ д-р Георги Грозев, директор на ОДБХ - Кърджали. Животните са умрели от заболяването устрел, което се причинява от бактериална почвена инфекция. 
 
Първоначално ветеринарните власти са се притеснили, че може да става въпрос за нодуларен дерматит – опасното заболяване по говедата, което върлува в южните ни съседки.
 
Преди около седмица стопанинът се оплакал на официалния ветеринарен лекар в община Кирково. Заради наличието на нодуларен дерматит в съседна Гърция, сме в пълна епизоотична готовност и колегата се е отзовал своевременнио, като е установил, че заболяването е устрел. Болестта е характерна за Кърджали и не е икономически значима болест. Това е почвена инфекция. Бактерията се приема от животното докато пасе тревата и заедно с нея в този есенен период поглъща и почва, в която може да се съдържа бактерията, обясни експертът.
 
Фермерът, чиито животни са умрели, е ваксинирал останалат част от стадото си срещу болестта, за да се спре разпространението ѝ. Първоначално са умрели 5 животни, след което е извършена ваксинация на стадото. В последствие умират още 5 животни – като причината за смъртта им е, че те вече са били в инкубационен период, когато им е сложена ваксината. Васкината е закупена от самия стопанин, тък като заболяването не влиза в ДПП, посочи д-р Грозев. 
 
За случая е уведомен кметът на населеното място, за да предупреди останалите животновъди, защото все пак се ползват общи пасища. Направена е организация и по-голямата част от животните в селото вече са ваксинирани по искане на собствениците им. 
 
Болестта не е зооноза – т.е не е опасна за хората
 
В случая трябва да сме спокойни, че не става въпрос за тежкото заболяване нодуларен дерматит по говедата, което върлува в съседна Гърция и Турция, посочи д-р Грозев като подчерта, че екипита на БАБХ са в пълна готовност за реакция. 
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!