Раздаването на субсидии на глава животно по никакъв начин не мотивира българския фермер да бъде ефективен. Това коментира по време на животновъдния семинар на Фермер.БГ в Сливен Пламен Даскалов, съдружник в HL-TopMix. Според него „това са помощи, които се превръщат в социални, а не такива, които да мотивират фермера да бъде по-продуктивен, по-оптимален“. Той е на мнение, че субсидии трябва да се плащат не на база глава на животно, а на база продуктивност. Това ще бъде хубаво не само и за едно развитие на продуктивността, но ще може и да реши проблема с контрабандния внос на месо и мляко, заяви Пламен Даскалов.
 
„Ще си позволя да не се съглася с позицията, че насоящата политика на МЗХ е социална, защото за този, който иска да се развива и инвестира, има други маханизми като Програмата за развитие на селските райони и кредитни схеми“, заяви Силвия Василева от Дирекция Животновъдство в Минситерството на земеделието и храните. 
 
„Каква продуктивност може да искате, например от автохтонните породи, които са примитивни, не са комерсиални и нямат такава млечност, а в същото време дават поминък на много хора в страната. Това също трябва да се отчита по отношение на подпомагането. Трябва да се има предвид и по-високите разходи, които тези хора правят за снабдяване с концентрирани фуражи, колко повече транспортни разходи имат за осигуряването му и колко са разходите им за транспортиране на млякото?“, коментира Слвия Василева.
 
Силвия Василева обяви, че най-рано 2017 година може да се очаква промяна в схемите за обвързана подкрепа, като е възможно да има нови схеми, които се базират на млечност.
 

 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!