Ловният сезон за групов лов на диви свине изтича тази седмица в неделя, 13 януари, като заедно с това ще отпадне и една от най-ефективните мерки срещу навлизането на Африканската чума по свинете (АЧС) у нас.
 
 
Това е причината областният управител на област Русе Галин Григоров да поиска удължаване на периода за групов лов на диви свине. Срокът до втората неделя на месец януари е определен в Закона за лова и опазване на дивеча, а промяната му зависи от парламента. Народните представители ще се съберат на първото си заседание след новогодишните празници в петък, 11 януари. 
 
„Удължаването на сезона ще сведе до минимум опасността от разпространението на заболяването и ще ограничи неговия обхват максимално, тъй като при отстрелването на дива свиня се взема кръвна проба от убитото животно както за трихинелоза, така и за Африканска чума“, обясни Галин Григоров, цитиран от Дарик.
 
 
Стои и въпросът за максимално ограничаване на популацията на диви прасета на територията на страната. Ловът е и единственият начин за локализиране на огнища, възникнали в природната среда.
 
Тревогата на местните власти се засилва от факта, че само от началото на тази година в Румъния са обявени още няколко огнища на Африканска чума по свинете, които са в непосредствена близост до границата с България.
 
Областният управител призова всички стопани, които отглеждат прасета в домашни условия, да ги унищожат като превантивна мярка срещу заразата. В същото време продължават и действията на граничните служби на Дунав мост срещу вноса на рискови продукти от свинско месо.