Внезапни проверки от екипи на земеделското министерство в шест области на страната, избрани на случаен принцип, установиха проблеми с маркирането и идентификацията на едрия добитък.
 
 
Това стана ясно днес на среща на земеделския министър Румен Порожанов с Управителния съвет на Български ветеринарен съюз и областните колегии. В нея участваха и представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 
 
Екипите на министерството са проверили изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите и идентификацията на едрите преживни животни животни и пчелините. 
 
„Проверките установиха несъответствия, касаещи идентификацията на животните“, съобщи пресцентърът на министерството.
 
По думите на министъра изключително важно е да се предприемат адекватни и бързи мерки за привеждане на сектор „Животновъдство“ в съответствие с нормите. Той подчерта, че всички животни трябва да бъдат регистрирани.
 
Снимка: pixabay.com
 
Във връзка с епизоотичната обстановка в страната Румен Порожанов отбеляза, че е необходимо да се обърне сериозно внимание и на свинете в обектите тип „заден двор“. Представителите на Българския ветеринарен съюз изразиха желание за съвместна работа с компетентните органи. 
 
По време на дискусията е взето решение до 29 март от съюза да бъдат изпратени писмени предложения до БАБХ за предприемането на конкретни мерки за отстраняване на несъответствията. След това ще бъде формирана работна група, която да обобщи предложенията и да набележи конкретни действия.
 
На срещата присъстваха зам.-министърът на земеделието д-р Янко Иванов, изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев и експерти.