Въпреки референцума, Швейцария ще субсидира само “кравите без рога”. Това стана ясно, след като швейцарските гласоподаватели отхвърлиха инициативата на фермери, които се застъпиха за рогата на добитъка си, пише Франс прес.
 
 
Както Фермер.БГ вече писа референдумът беше иницииран от 66-годишния фермер Армин Капол, определящ себе си като бунтар и защитник на достойнството на животните.
 
„Трябва да уважаваме кравите такива, каквито са. Да им оставим рогата. Когато ги погледнеш, те са горди и високо вдигнати глави. Когато им махнеш рогата, изглеждат тъжни“.
 
Три четвърти от кравите в Швейцария са без рога - при малка част от тях това е генетична предопределеност, при повечето обаче рогата се премахват - с рязане или изгаряне с нагорещено желязо. Мотивът - да са по-безопасни за другите животни и за хората. Изгарянето трае седем секунди и животните не го усещат, защото са упоени.
 
Окончателните резултати от референдума сочат, че 54,7% от избирателите искат кравите да останат без рога, докато 45,3% са гласували за оставането им, пише apnews.com.