Животновъдни организации са поискали от служебния министър на земеделието и храните Васил Грудев спешно да бъден свикан Консултативният съвет по животновъдство, заяви за Фермер.БГ Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.

 

На среща животновъдните организации са приели декларация, която ще внесат в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в четвъртък. По думите на Синапов, Васил Грудев е насрочил заседание на Консултативния съвет по животновъдство именно за четвъртък, 21 август, от 11 ч.

 

„В декларацията си настояваме спешно да се предприемат мерки срещу епидемията. Животновъдите трябва да се успокоят, което означава, че трябва да имаме фиксирани цени за компенсация на умрелите животни. Настояваме и за точни и ясни указания с какво да се третират фермите и животните, защото е ясно, че дори да има ваксина в тази ситуация е невъзможно тя да бъде приложена“, заяви Синапов.

 

По думите му, на места ветеринарните аптеки се възползват от ситуацията и „извиват ръцете на фермерите“. По думите на Синапов, към момента животновъдите срещат разбиране от страна на служебния министър Васил Грудев.

 

„Имаме уверението, че ще бъдам компенсирани адекватно, за да можем да купим нови животни. Проблемът е, че към момента ние не можем да кажем какъв ще е общият брой на животните, които ще загубим“, допълни Синапов. Според него цифрите, изнесени от БАБХ, за броя на умрелите животни не е актуална.

 

Фермерите разчитат и на добра организация за ваксиниране на животните през пролетта на 2015 г. Бойко Синапов обяви, че МЗХ вече е започнало подготовка за такава кампания, за която ще е нужно разрешение от ЕК, както и средства за закупуване на ваксини.

 

„Ако преди 3 месеца беше поръчана ваксина, сега можеше да се ваксинират поне здравите стада“, категорични са животновъдите.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!