В над 650 страници е събрана науката за млякото и млечната промишленост в България. Трудът представлява библиграфия, съдзданена от български учени, начело с известния изследовател и учен академик Мария Балтаджиева, съобщиха от Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ).
 
 
България е страна, известна в много държави, с уникалните си традиционни млечни продукти: кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал. Тяхното производство има дълга история и продуктите ни са се наложили на световните пазари. Не липсват и легенди за тяхното здравословно значение и дълголетие, обосноваващо се на уникалната българска бактерия лактобацилус булгарикус.
 
Делът на изследователите в млечната наука и създателите на технологиите на млечните продукти е значителен спрямо общия дял на работещите в хранителната промишленост на страната ни. Творците са създали множество ценни технологии, разработили са методи за получаване на висококачествени млечни продукти, които са представени в специализирани български и световни издания. До всички тези, цени, научни, трудове нямат достъп повечето от работещите в областта на млякото и млечните продукти.
 
Библиографията представя всички творчески трудове – публикации, патенти, дисертации, книги и др. в удобен вид за ползването им за периода 1900 г. до 2015 г.
 
Библиографията е продукт на Академично специализирано звено за традиционни млечни продукти към БАН, подготвена с изключителната дейност на проф. дссн Стефан Денев, със съдействието на ръководството на Звеното.
 
Повече информация може да намерите на тел.: 032/958713 или на е-mail: [email protected]