Референтната година, според която се изплащат субсидиите за глава животно на стопаните трябва да отпадне. Това каза пред Фермер.БГ проф. Цонка Пеева, председател на Националната асоциация по биволовъдство.

 

Животновъдите, които направиха ферми през последните години, не получават никакво подпомагане за глава животно заради референтната 2009 г.

 

В добруджанското село Карапелит имахме ферма със 150 биволици, 60 от които бяха изклани през последната година. Фермата е ликвидирана, продължават да се изколват и разпродават животните – здрави, хубави, регистрирани биволици от породата Българска Мурра.

 

Фермата започва дейността си през месец септември 2009 г., а референтната дата, за да получат субсидии през 2013 г., е 28 февруари 2009 г. „Реално тези хора не получават и стотинка от националните долащания“, каза Пеева. Фермерите са обезверени.

 

В подобна ситуация попадат много животновъди, които, ограничени от референтната година, не могат да получават национална подкрепа за глава животно. Фермер.БГ публикува писмото на животновъда Страцимир Нейков, изпратено до земеделския министър и до нашата редакция (текстът на писмото е публикуван без редакторска намеса):

 

„Господин Министър, Пише Ви Страцимир Нейков,управител на ЕТ"Сева-М", фирма, регистрирана с животни от 03.03.2009г.,което е фатално за получаване на помощ за глава животно,тъй като референтната дата е с 3 дни по-рано. Отглеждаме 200 бр.животни месодайно направление,защото слушахме,че ще има бъдеще тази кауза,но уви все по-зле става. Доплащанията намаляват с всяка измината година,а и не са равностойни по сума с другите ЕПЖ-вече са равни на плащанията за кози!!! По случай наближаващите зимни месеци имам желание да Ви подаря 100 крави на Вас и 100 на Господин Станишев, заедно с придружаващите ги телета,и заедно с полагащата се субсидия от 50 лв.за изхранване. Много моля да дадете адрес за доставка възможно най-скоро,защото до Коледа имам желание да напусна "любимата" Родина-България. С уважение: Нейков“


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!