По данни на Световната продоволствена организация в следващите години се очаква истински бум в търсенето на растителни протеини, и особено от бобови култури. Растителните протеини са устойчив и природосъобразен продукт с висока хранителна стойност и ще присъстват в менюто на все по-голяма част от населението.  

Увеличеното търсене на бобови култури вече дава резултати и води до подобряване на генетиката на сортовете и като резултат – по-високи добиви и съдържание на протеин. 

От грахов протеин се произвеждат безглутенови и хипоалергенни продукти, като например заместители на месо, чието приложение набира голяма популярност по света, а отскоро и в България. Причината за засиления интерес е стремежът към природосъобразен и здравословен начин на живот сред все по-голяма част от населението. Все повече потребители се стараят да консумират храни с положително влияние върху околната среда и климата.  

Иновативната фабрика за производството на грахови брашна е дело на инвеститора ФлаваПълс АД – акционерно дружество с чуждестранно и българско участие, което е избрало за локация на своята дейност Индустриален Парк – Шумен. 

Местоположението е избрано много прецизно, то е в близост до важни земеделски райони – Добруджа, Централна, Южна България и Северозападна България и Румъния, което ще облекчи много селскостопански производители в намирането на сигурен пазар за своята продукция. 
Компанията ще изкупува жълт грах, който е един от основните източници на растителен протеин в света и става все по-атрактивен за хранително-вкусовата промишленост. 

Грахът е бил една традиционна за България култура в миналото, за която дълги години нямаше постоянен пазар. Това вече е различно с появата на един постоянен  преработвател в наше лице. С някои производители вече работим успешно от 2022г. Предлагаме договори за изкупуване на грах и за 2023г, за да бъдат нашите доставчици спокойни за реализирането на стоката си.

Осигуряваме и допълнителни услуги – транспортиране и съхранение до наш склад, почистване и дезинсекция на стоката, което е едно облекчение за земеделците. Основната ни цел е да изградим трайно партньорство, на базата на коректност и прозрачност в търговските отношения с нашите доставчици, защото за тях грахът е изключително ценна част от сеитбо-оборота и източник на азот в почвата, а ние имаме нужда от подсигуряване на суровина за нашето производство”, споделя Ивайло Терзиев – оперативният директор на компанията. 

ФлаваПълс АД има възможност да преработва голяма част от производството на грах в България и има за цел да увеличава капацитета на предприятието през следващите години. 

За консултации и предварителни продажби: 

www.flavapulse.com и телефон 0885555833