Малко над 157 млн. тона достигна производството на фуражни смеси през изминалата вече година. Ръстът, който се очаква да се постигне тази година е в крехък размер – 0,2%, пише allaboutfeed.net, цитирайки данните на Федерацията на европейските производители на фуражи (FEFAC). 
 
 
Според данните производството ще се разпредели почти по равно между трите основни направления на сектора – за говеда, свине и птици. 
 
Експертите считат, че при фуражните смеси за говеда стабилността се дължи на възстановяването на млечния сектор след кризата, но в тази посока, според специалистите, все още има какво да се желае. 
 
Източник: allaboutfeed.net
 
При производството на смеси за прасета специалистите не очакват големи промени, въпреки очакванията за ръст в броя на животните, който обаче няма да е рязък. Тук фактор ще бъде и световната консумация на свинско, която по данни на специалистите, няма да има промени от досегашните си стойности и ще бъде стабилна през 2018 г., но африканската чума по прасетата в Европа  изигра сериозна роля и това със сигурност ще се отрази и на производството, смятат от FEFAC. 
 
Птичият грип също е фактор, който не бива да се заобикаля и това със сигурност ще диктува производството на фуражни смески. 
 
Въпреки това именно в това направление се очаква най-голям ръст през тази година
 
През 2017-а производството отбеляза ръст от 0,5% и достигна малко над 54 млн. тона. През настоящата година се очаква повишението да е с 1 процента и то заради повишеното търсене на птиче месо, отбелязват анализаторите. 
 
Снимка:allaboutfeed.net
 
Отличник, за четвърта поредна година, е Полша, където на годишна база производството на фуражни смески е с ръст от 7,5%. Това стана заради необходимостта от фуражи за птици и говеда. 
 
Големите производители – Германия, Нидерландия и Италия запазиха нивата от миналата година, докато Франция и Испания отбелязаха спад от съответно 1 и 3 процента.