Агенцията по храните въведе леко опростяване на режима за движение на овце и кози от областите Ямбол, Бургас и Хасково, които миналото лято бяха засегнати от чумата по дребните преживни животни.
 
 
Движението и търговията с агнета от трите области става възможно след клиничен преглед и издаване на ветеринарномедицинско свидетелство от регистриран ветеринарен лекар в рамките на три дни преди движението.
 
До края на миналата седмица се изискваше прегледът и издаването на документа да бъдат направени единствено от официален ветеринарен лекар. Сега това остава като възможност за фермерите, които вече може да се обръщат към обслужващия ги ветеринар.
 
Промяната влезе в силата на нова заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев от 15 април, която е публикувана ден по-късно.
 
Тя дава възможност и на стопаните от град Болярово да търгуват с  дребни преживни животни на територията на цялата страна, но само след клиничен преглед от официален ветеринарен лекар, извършен в рамките на три дни преди движението и издаване на ветеринорномедицинско свидетелство за движение.
 
 
Седмици преди Великден и Гергьовден стопаните от Болярово са с пълни кошари, но не могат да продадат нито едно агне, заради утежнените процедури, съобщи БНР.
 
Причината е, че според БАБХ в Болярово все още има неликвидирано огнище на чума по дребните преживни животни във фермата на Ана Петрова и Тодор Димитров. Двамата стопани оспорват по съдебен път, че в тяхното стадо овце е имало заразени с чума. Следващото заседание по делото е насрочено за 22 април.
 
През миналата седмица животновъди от община Болярово отново настояха за отмяна на ограниченията, наложени от Агенцията по храните. Позицията на властите е, че те ще отпаднат чак след премахването на стадото, в което са констатирани положителни проби на чума.