Изкривяванията при зеленчуците относно обвързаната подкрепа бяха още по-големи. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на кръгла маса на тема: Овощарството в България - проблеми и перспективи за развитие, в село Гавраилово, по случай 15-тото издание на празника Златна праскова. 
 
 
„Изключихме от подкрепа тиквите, фасула и граха. Тук в междинната група от всички зеленчукови култури отделихме повече дини, пъпеши и главесто зеле.С това целим да постигнем уеднаквяване на обвързаната подкрепа. Обвързаната подкрепа доведе до едно значително изсветляване на бизнеса. В основната група на плодовете остават ябълки, круши, праскови, кайсии и череши. Останалите ги отделихме. При зеленчуците остават домати, краставици, пипер, патладжан, моркови, луд и чесън. Главестото зеле, дините и пъпеши, както и за двете нови групи в плодове и зеленчуци, културите са с площи близки до референтните. Ако ние надраснем значително тези референтни стойности, по правилата на регламента, те следва да бъдат изключени“, обясни министърът.
 
Министърът на земеделието и храните каза още, че в промените в схемите за обвързаната подкрепа е предложено и едно значително увеличаване на добивите, като изключение правят само схемите за оранжерийното производство. 
 
„При оранжерийното производство добивите също са завишени значително, но тук, за да не ощетим двете категории оранжерийното производство, въведохме 2 добива – минимален и такъв, който ще се търси. По този начин и малките оранжерии да могат, достигайки минимален добив, да получат подпомагане, а големите оранжерии, достигайки добива си по технологична карта, да си получат подпомагането“, категорична е Танева. 
 
„Получи се изкривяване, защото според мен, икономическият анализ за влиянието на обвързаната подкрепа не е направен прецизно, когато е правена първата нотификация и са допуснати култури като тиквите, в които обвързаната подкрепа е по-висока от разходите им. Аз смятам, че по отношение на изключените култури не следва да има какъвто и да е дебат, просто анализът е брутално ясен“, заключи министър Танева.