Таксите, които ловците плащат за задължителните лабораторни изследвания за трихинелоза и за вируса на Африканската чума по свинете (АЧС), стават по-достъпни.

Вместо 12 лева, ловците плащат от началото на ловния сезон само по 50 стотинки за изследване на месото от отстреляния дивеч, когато пробата е взета и съхранена правилно. Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) намали тарифата за изследване на дивечово месо за двете инфекции, съобщи БНТ. От пресцентъра на БАБХ потвърдиха пред Фермер.БГ за понижението, като уточниха, че то важи само за 11-те лаборатории, които са към Областните дирекции по безопасност на храните. 

 
Целта на рязкото поевтиняване е да се ограничи разпространението на Африканската чума по свинете сред дивите животни, като мярка за повишаване на общата биосигурност в страната. В единствената лаборатория за изследване към Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград на ден се обработват десетки проби. Новите такси са въведени от началото на ловния сезон.
 

Символичните 50 стотинки ловците плащат, само ако предоставят взети и съхранени правилно проби.

 
„С цел да се стимулират ловците да изпращат проби окомплектовани по надлежния ред, които да бъдат изследвани едновременно както за трихинелоза, така и за африканска чума по свинете. Ранното диагностициране както на трихинелозата, така и на африканската чума по свинете е с цел да се предотврати опасността за консуматорите, както и за свиневъдния бизнес“, коментира д-р Мария Христова, лаборант към Окръжна дирекция на безопасност на храните – Благоевград.
 
Снимка: pixabay.com
 
„Дадоха един стимул за ловците. Бих казал, че не е малка таксата преди за трихинелоза - 12 лева, ако са отстреляни 5-10 прасета, това е така доста солидна сума в това отношение навременно и правилно реагираха представителите на държавата да намалят тази такса, по този начин“, каза Иван Василев, председател на ловно дружество „Сокол“.
 
Ловците от Благоевград и Симитли от началото на сезона са отстреляли около 105 диви свине, което е наполовина от обичайния лов за периода в сравнение с минали години.
 
Справка на Фермер.БГ на сайта на БАБХ показа, че няма публикувана корекция на таксата за лабораторното изследване на дивите свине. Обявената тарифа е 10 лв. без ДДС или 12 лв. с ДДС според документа „Ценоразпис за платените услуги, които извършва Българската агенция по безопасност на храните, съгласно чл. 3, ал. 5 от Закона за Българската агенция по безопасност на храните“. Според сайта на БАБХ последните промени в Ценоразписа са направени на 23 февруари 2018 г.
 
„Има нова заповед, с която таксата за изследване на диви свине в лабораториите на БАБХ е намалена, но е възможно документът да не е публикуван на сайта", казаха от пресслужбата на Агенцията. Оттам обещаха, ако има такъв пропуск, той бързо да бъде отстранен, за да се гарантира, че изследванията ще се таксуват на по-ниската цена.
 
 
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!