Чешки пчелари се вдигнаха на протести срещу решение на Министерството на селското стопанство в страната да публикува в интернет информация за местоположението на десетки хиляди пчелни кошери.
 
 
Фермерите се опасяват, че тази публичност ще доведе до кражби и вандализъм, съобщи farmer.pl. Публичната база данни за кошерите ще се появи в интернет до края на този месец в Държавния поземлен регистър на Чехия (LPIS) и на сайта farmare.cz.
 
Обявената цел е да се помогне на фермерите да проверяват дали планирани химически обработки в района може да нанесат вреди на пчелините. Досега в сезона на пръскането данните за местонахождението на кошерите съществуваха само като хартиена документация в общинските учреждения в страната.
 
„Нашето местоположение не бива да се разкрива. И без това всички съседи знаят кой къде наблизо има пчелин. Сега само няколко щраквания с мишката ще ни създадат много проблеми. Това особено силно важи за пчелините, разположени в открити местности. Рисковете за тях ще нараснат в пъти. Животът на вандалите и на крадците силно ще се улесни“, казва председателят на Чешкия съюз на пчеларите Джармила Мачова.
 
 
„Всички данни за пчеларите, включително номерата на мобилните им телефони и адресите на електронната им поща, сега са достъпни. От една страна, това е добре, защото фермерът може веднага да се свърже с пчеларя и да му съобщи кога ще пръска. От друга страна, пчеларите се страхуват, че някой може безпрепятствено да открадне пчелите“, допълни Мачова. Тя припомни как през 2015 г. в Моравия, която граничи със Словакия, за два месеца са откраднати около 50 кошера.
 
Според нея, най-голям е рискът за кошерите в пограничните райони, особено по границите с Полша и Словакия, тъй като здравето на чешките пчели е по-добро, отколкото в съседните страни. Смъртността при тях е с 10% по-ниска, отколкото средната в страните от ЕС.
 
„Контактната информация на пчеларите е публикувана във всички регистри на земята, за да бъде достъпна за фермерите и другите упълномощени лица. Освен на селските стопани, тя ще помогне на общинските и градските власти, а също и на администраторите на спортни площадки, които в рамките на благоустройството на територията също извършват химическа обработка на открити площи. Тук няма нарушение на защитата на личните данни“, заяви пресаташето на Министерството на селското стопанство Хелена Шиндлерова.
 
 
В Чехия има около 58 хиляди пчелари. По силата на действащите правила фермер, който иска да пръска, трябва да информира животновъдите, чиито пчелини се намират в радиус от 5 км поне 48 часа преди провеждането на обработката.